Κήλη δίσκου, μια πάθηση με πολλά πρόσωπα

man with back painΓίνεται λόγος για μια από τις σημαντικότερες αιτίες οσφυαλγίας και ισχιαλγίας, ανάλογα με την περιοχή όπου έχει υποστεί βλάβη.

Αναλυτικότερα, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ουσιαστικά είναι τα μαξιλαράκια τα οποία απορροφούν όλους τους κραδασμούς της σπονδυλικής στήλης και εσωτερικά περιέχουν ένα είδος τζελ, ενώ εξωτερικά «προστατεύονται» από τον ινώδη δακτύλιο, ένα παχύ στρώμα ινώδους ιστού.

Το σημείο εκείνο το οποίο καταπονείται περισσότερο είναι αυτό της οσφύς και τα συμπτώματα είναι περισσότερο εμφανή στις ηλικίες μεταξύ 30-50 ετών.

Με την πάροδο των χρόνων οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι «εκφυλίζονται». Χαρακτηριστικά στις πιο μεγάλες ηλικίες αυτό το φυσικό «τζελ» που υπάρχει ανάμεσα από τους δίσκους και τους προστατεύει χάνει την ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα οι δίσκοι να συμπλησιάζουν και να προκαλούν και τα ανάλογα νευρολογικά ελλείμματα.

low-ba55555ck-painΤα συμπτώματα

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί σε κάθε περίπτωση είναι ότι η κήλη δίσκου είναι μια πάθηση με πολλά πρόσωπα.

Όπως εξηγούν όταν η κήλη προκαλεί συμπίεση των νευρικών δομών, τότε ο ασθενής υποφέρει κυρίως από νευρολογικά συμπτώματα. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος που βιώνουν οι ασθενείς σε όλη την πορεία του νεύρου που επηρεάζεται ή ακόμη και αυξημένη ευερεθιστότητα και τα μειωμένα αντανακλαστικά και η περιορισμένη μυική δύναμη στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τα ευρήματα αυτά τα οποία είναι σε θέση να καταγράψει ο ειδήμων ιατρός κατά την διάρκεια της υποκειμενικής αξιολόγησης θα τον οδηγήσουν και στην τελική διάγνωση.

Από την άλλη, είναι δυνατόν να υπάρχει δισκοκήλη χωρίς να υπάρχουν νευρολογικά συμπτώματα. Αυτό γίνεται όταν δεν υπάρχει συμπίεση κάποιας νευρικής δομής, η οποία να παράγει και το ανάλογο «πατέντο πόνου», όπως αποκαλείται από τους ιατρούς και τους φυσιοθεραπευτές.

Η διάγνωση εκτός από συγκεκριμένες δοκιμασίες, περιλαμβάνει και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία (TC) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI), που απεικονίζουν τους δίσκους, την ενδεχόμενη κήλη και τη σχέση της με τις νευρικές ρίζες.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα digestive-surgery.gr και αντλήστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για την κήλη δίσκου.

Δείτε επίσης