Ανεργία και σεμινάρια ψυχολογίας από εξειδικευμένους ψυχολόγους στην Αθήνα

unemploy5555mentΕίναι γεγονός ότι βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο και ότι η ανεργία ειδικά στις νεότερες ηλικίες έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η εργασία όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν πολλοί ψυχολόγοι στην Αθήνα αποτελεί την βασική ασχολία ενός ενήλικα και πολλές φορές χωρίς κάποια επαγγελματική ιδιότητα, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν έχουν ταυτότητα και ότι δεν προσφέρουν στην κοινωνία.

Στις ημέρες μας επικρατούν κυρίως δυο φαινόμενα. Είτε υπάρχουν οι νέοι οι οποίοι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πτυχία, τις ξένες γλώσσες, τα πτυχία υπολογιστών και τα μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να βρουν κάποια εργασία στον κλάδο των σπουδών τους με αποτέλεσμα να ετεροαπασχολούνται προκειμένου να επιβιώσουν, είτε πολλές φορές οι εργοδότες δεν τους προσλαμβάνουν καθώς θεωρούνται «overqualified».

Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν περισσότερα προσόντα που οι εργοδότες δεν μπορούν να πληρώνουν, με αποτέλεσμα η ανεργία στους νέους ειδικά κάτω των 25 ετών να κορυφώνεται.

unem55ffdfds5df5df5dploymentΑνεργία, η αργή μια ψυχολογικής κρίσης

Αντίστοιχα μεγάλο σοκ είναι αυτό της απόλυσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλές εταιρείες «έβαλαν λουκέτο» την τελευταία πενταετία, λόγω της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να βρεθούν εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτόματα, κυριεύονται από αισθήματα άγχους, ντροπής και προσωπικής απαξίωσης και σε πιο προχωρημένο στάδιο οδηγούνται στην κατάθλιψη και δυστυχώς μέχρι και την αυτοκτονία.

Επομένως, η ανεργία όπως και αν αυτή προκύπτει, σημαίνει και την αρχή μιας ψυχολογικής κρίσης η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνεργο. Τα συμπτώματα αυτά όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, είναι συνηθέστερα στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, όπου η ανεργία είναι πιο έντονη.

Για τον παραπάνω λόγο οργανώνονται και πολλά σεμινάρια ψυχολογίας ιδιωτικά ή δημόσια, τα οποία στοχεύουν ώστε να βοηθήσουν τα «θύματα» της οικονομικής κρίσης να διαχειριστούν την ανεργία. Κυρίαρχη συμβουλή σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι να μην επικρατεί πανικός. Όταν ανησυχούν οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο αποφασιστικοί και δημιουργικοί και πολλές φορές απομονώνονται.

Επισκεφθείτε «Ψυχολογικό Αθηνών» και μάθετε για τις υπηρεσίες που μπορεί να σας προσφέρει.

Δείτε επίσης