Ηλεκτρομυογράφημα: H εξέταση διάγνωσης παθήσεων των περιφερειακών νεύρων

Outside worldΤο ηλεκτρομυογράφημα είναι μια παρακλινική εξέταση, αναφορικά με την διάγνωση παθήσεων των περιφερικών νεύρων και των μυών, δηλαδή αυτών που βρίσκονται εκτός εγκεφάλου και εκτός νωτιαίου μυελού.

Ουσιαστικά η εξέταση μπορεί να εκτιμήσει την ισχύ που έχει το νεύρο στο σημείο που ενώνεται με τον μυ και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο νευρολόγο.

Επιπροσθέτως, μέσω της εξέτασης αυτής, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν πάσχει ένα ή πολλά νεύρα, εάν η βλάβη αφορά στην κινητικότητα ή την αισθητικότητα, εάν είναι πρόσφατη ή παλαιότερη, την βαρύτητα της και τις πιθανότητες αποκατάστασης.

Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί νευρολόγοι σε κάθε περίπτωση είναι ότι το ηλεκτρομυογράφημα είναι ένα σύνολο εξετάσεων γιατί δίνουν πλούσια ευρήματα και ότι κάθε ηλεκτρομυογράφημα είναι διαφορετικό για κάθε ασθενή.

Για τον παραπάνω λόγο άλλωστε η εξέταση πραγματοποιείται κάθε φορά από έναν εξειδικευμένο νευρολόγο, ο οποίος διαθέτει εξαιρετική γνώση του περιφερικού νευρικού συστήματος αλλά και σημαντική κλινική εμπειρία για την σωστή ερμηνεία των ευρημάτων.

Με το ηλεκτρομυογράφημα μπορούμε να διαπιστώσουμε και να καταγράψουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών. Αναλυτικότερα, παρατηρούμε τα δυναμικά της κάθε κινητικής μονάδος και το διάγραμμα συμβολής.

multiple_sclerosis-th555555umb-largeΕκτός από την σκλήρυνση κατά πλάκας το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε τραυματική ή ισχαιμική μεταβολή, για πολυνευροπάθειες από οποιαδήποτε αίτια και για παθήσεις και δυστροφίες των μυών.

Με την ολοκλήρωση της σειράς εξετάσεων ο γιατρός είναι σε θέση να βγάλει πόρισμα για το ποια ακριβώς περιοχή ευθύνεται για την βλάβη.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι μία ώρα ενώ η προετοιμασία είναι γύρω στα είκοσι λεπτά. Ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει μέχρι την επόμενη μέρα για να πάρει τα αποτελέσματα.

Δείτε επίσης