Ομαδική ψυχοθεραπεία – ποια τα οφέλη της για το άτομο;

d69ffa_563b8ed5b2ba09efa362209861855555550_0.00_jpg_srzΗ ομαδική ψυχοθεραπεία η είναι μία ευρεία αναγνωρισμένη μέθοδος, η οποία αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό την δυναμική των ανθρώπινων σχέσεων για την αντιμετώπιση και την διαχείριση των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχική τους υγεία.

Τι κάνει διστακτικούς τους περισσότερους;

Για κάποιον που δεν έχει την εμπειρία της ομαδικής θεραπείας, είναι δύσκολο να καταφέρει να μεταφέρει τις σκέψεις του, χωρίς άγχος και διστακτικότητα μπροστά σε άγνωστα άτομα, ακόμα και αν γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, η ομαδική ψυχανάλυση, προτιμάται από τους περισσότερους, αφού έχει πραγματοποιηθεί ένας κύκλος από ατομικές συνεδρίες.

Γιατί η ομαδική ψυχοθεραπεία προσφέρει περισσότερα οφέλη;

Η αλληλοαντίδραση με τα άλλα άτομα σε ένα περιβάλλον ασφαλές, βοηθητικό και καθόλου επικριτικό είναι μία βασική παράμετρος, η οποία μπορεί να καθορίσει τα αποτελέσματα της εκάστοτε θεραπείας σε σημαντικό βαθμό.

Λειτουργώντας σαν ένα υποστηρικτικό δίκτυο, το κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να δώσει ένα feedback για συγκεκριμένα προβλήματα και καταστάσεις, τα οποία στην συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν σαν το κατάλληλο σημείο αναφοράς για να συνεχιστεί η συνεδρία περισσότερο θεραπευτικά.

recov555555sd5eryΑυτό αυτόματα ωθεί σε μία ανταπόκριση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε άτομα που έχουν έναν κοινό στόχο και πιθανόν να αισθάνονται το ίδιο, αντιμετωπίζοντας ο καθένας τις δικές του διαταραχές και τα δικά του προβλήματα.

Η αναθεώρηση λοιπόν της κλασικής σκέψης που έρχεται στο μυαλό του ατόμου που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα «μόνο εγώ νιώθω έτσι» καταρρίπτεται και τα άτομα μπαίνουν αυτόματα σε μία «φυσιολογικότητα».

Τι θα βρείτε, ανάμεσα σε άλλα, στην Ελληνική Εταιρεία Ψυχοσωματικής Ανάλυσης και Ψυχοθεραπείας;

1. Μεγάλη εχεμύθεια
2. Επιστημονική κατάρτιση
3. Πλήρες αίσθημα φροντίδας
4. Κατάλληλες συμβουλευτικές μεθόδους και σύγχρονες τεχνικές ψυχανάλυσης

Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες!

Δείτε επίσης