Η γεύση του κρασιού επηρεάζεται από το ποτήρι και τη θερμοκρασία

DB9055E3-F0sssd5555582545ECF_articleΟι γευσιγνώστες το ήξεραν και η επιστήμη το απέδειξε: το σχήμα του ποτηριού και η θερμοκρασία επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού.

Ιάπωνες ερευνητές κατέγραψαν με κάμερα ότι το άρωμα του κρασιού αλλάζει ανάλογα με το σχήμα του ποτηριού καθώς οι ατμοί του αλκοόλ διαφεύγουν από το κρασί. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Analyst.

Ο Κότζι Μιτσουβαγιάσι, καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Επιστήμης του Ιατρικού & Οδοντιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο, και οι συνεργάτες του έφτιαξαν ένα “πλέγμα” με το ένζυμο αλκοολική οξειδάση, το οποίο μετατρέπει τις χαμηλού μοριακού βάρους αλκοόλες και το οξυγόνο σε αλδεϋδες και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το πλέγμα εμποτίστηκε επίσης με δύο άλλες ουσίες οι οποίες όταν βρίσκονται μαζί αλλάζουν χρώμα μόλις εκτεθούν στο υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες τοποθέτησαν αυτό το πλέγμα στις άκρες τριών διαφορετικών ποτηριών και αποτύπωσαν με ψηφιακή κάμερα τα χρώματα που δημιουργούνται καθώς το αλκοόλ εξατμίζεται από το κρασί.

Τα ποτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το κλασικό ποτήρι κρασιού, ένα ποτήρι για μαρτίνι και ένα ίσιο ποτήρι.

Παίζει ρόλο και η θερμοκρασία

Εκτός από τα ποτήρια και οι διαφορετικές θερμοκρασίες μπορούν πράγματι να αλλάξουν το άρωμα ενός κρασιού και γι’ αυτό οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις σε διάφορες θερμοκρασίες.

Στη θερμοκρασία των 13 βαθμών Κελσίου, η συγκέντρωση του αλκοόλ στις άκρες του ποτηριού ήταν υψηλότερη απ’ ό,τι στο κέντρο του. Αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες τα κρασιά δεν είχαν αυτό το κωνοειδές σχήμα στην εξάτμιση του αλκοόλ.

Δείτε την εξάτμιση του αλκοόλ σε 12 και 24 βαθμούς Κελσίου

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι άνθρωποι που επινόησαν τα διάφορα ποτήρια για το κρασί, αλλά και τις θερμοκρασίες τους, ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν κι ας μην είχαν γνώσεις χημείας, ανέφερε ο Μιτσουβαγιάσι.

Εκτιμάται ότι αυτό το σύστημα απεικόνισης μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για να βρει ποιο ποτήρι και ποια θερμοκρασία είναι κατάλληλη για το σερβίρισμα ενός συγκεκριμένου κρασιού.

Δείτε επίσης