Το διαζύγιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για έμφραγμα στις γυναίκες

imdicors55fdagesO χωρισμός ενός ζευγαριού και το διαζύγιο είναι από μόνα τους δύσκολα θέματα αλλά οι επιστήμονες βρήκαν τώρα ότι έχει και δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά.

Τα άτομα που παίρνουν διαζύγιο έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι το χρόνιο στρες γενικά αλλά και συγκεκριμένα αυτό που προκαλεί το διαζύγιο έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Ειδικά στην περίπτωση των γυναικών, ένας νέος γάμος δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο.

Το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο όσο η υπέρταση και ο διαβήτης

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 15.827 άτομα ηλικίας 45-80 ετών που παρακολούθησαν από το 1992 έως το 2010. Κάθε συμμετέχων έδωσε συνέντευξη στους επιστήμονες έξι φορές. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου σχεδόν ένας στους τρεις πήραν διαζύγιο τουλάχιστον μία φορά.

Ενώ οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες ενός διαζυγίου αυτή η έρευνα αφορούσε τις μακροπρόθεσμες αλλά και τις συνέπειες που έχει ένας επόμενος γάμος.

Οι γυναίκες που πήραν διαζύγιο μία φορά είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με εκείνες που δεν χώρισαν ποτέ. Όσες πήραν δύο ή περισσότερα διαζύγια είχαν 77% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Στους άντρες, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξανόταν 10% με το ένα διαζύγιο και 30% με τα πολλά διαζύγια.

5254443diazygio5517«Οι αυξήσεις αυτές του κινδύνου είναι εφάμιλλες με εκείνες που συνοδεύουν την υπέρταση ή τον διαβήτη, επομένως είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Λίντα Τζωρτζ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας & Ψυχιατρικής.

«Το ενδιαφέρον ήταν ότι ένας νέος γάμος δεν μείωνε παρά λίγο τον κίνδυνο εμφράγματος στις γυναίκες, ενώ στους άντρες ο νέος γάμος ουσιαστικά τον εκμηδένιζε».

Η Τζωρτζ πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιφέρει το διαζύγιο, όπως λ.χ. η απώλεια εισοδήματος, δεν φάνηκε να ευθύνονται για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

«Γι’ αυτό τον λόγο υποθέτουμε ότι το διαζύγιο είναι εξαιρετικά στρεσογόνο για τις γυναίκες. Το στρες πλήττει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί αυξημένη φλεγμονή και συνεχή υπερέκκριση ορμονών του στρες, όπως είναι η κορτιζόλη, που τελικά καταβάλλει τις γυναίκες», είπε.

Το γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι άγνωστο. Κάποιοι λένε ότι οι άνδρες επωφελούνται από ένα γάμο διότι έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με υγιεινές δραστηριότητες όπως η άσκηση. Από την άλλη μεριά, ίσως η ύπαρξη παιδιών να επιφέρει πλήγμα στην ψυχολογία της γυναίκας όταν ζει με ένα νέο σύντροφο. Να σημειωθεί ότι και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι το διαζύγιο επιβαρύνει περισσότερο τις γυναίκες.

Δείτε επίσης