Το φαγητό αργά τη νύχτα ίσως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

im5555kardkinogeymaΗ κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ ή το να τρώει κανείς σνακς στη διάρκεια της νύχτας αυξάνει τον κίνδυνο όχι μόνο για παχυσαρκία αλλά και για καρκίνο του μαστού, λένε Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer, Epidemiology Biomakers and Prevention.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 2.212 γυναίκες και τις συνήθειές τους όσον αφορά το φαγητό και τον ύπνο για ένα χρόνο. Βρήκαν ότι όσο περισσότερες ώρες έμεναν οι γυναίκες νηστικές το βράδυ, τόσο καλύτερα ρυθμιζόταν το “ζάχαρο” του αίματος, κάτι που θεωρείται πως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διότι παράγεται λιγότερη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τη μελέτη για κάθε 3 πρόσθετες ώρες που μεσολαβούσαν ανάμεσα στο βραδινό και στο πρωινό γεύμα την επόμενη μέρα, οι εθελόντριες είχαν 4% χαμηλότερο “ζάχαρο” αίματος.

Οι γυναίκες είχαν επίσης 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1) η οποία και αντιπροσωπεύει τα επίπεδα σαχκάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Οι φυσιολογικές τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι μέχρι 6%, ενώ η τιμή στόχος για όσους έχουν διαβήτη είναι κάτω από 7%.

brady55 kard 5fd5Διαβήτης και καρκίνος του μαστού

Ολοένα περισσότερες μελέτες συσχετίζουν την αυξημένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης των καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν, σε σύγκριση με όσες δεν έχουν διαβήτη.

«Οι διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη του καρκίνου εστιάζονται στον περιορισμό της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών, στον περιορισμό του αλκοόλ και στην αύξηση των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ρουθ Πάτερσον, καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας και επικεφαλής του Προγράμματος Πρόληψης Καρκίνου στο Κέντρο Καρκίνου Moores.

«Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπ’ όψιν η συχνότητα και η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι μια πιο μακρά νηστεία το βράδυ στις γυναίκες συσχετίζεται με βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο και θεωρητικά με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν από άλλες μελέτες, η σύσταση για περισσότερες ώρες νηστείας το βράδυ μπορεί να προστεθεί στις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες».

Έως ότου γίνει αυτό, καλό είναι να τρώμε το βραδινό μας μέχρι τις 8-9 το βράδυ και από κει και πέρα να μένουμε νηστικοί έως το πρωί, είπε η Πάτερσον. Και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για μια απλή αλλαγή στη δίαιτα την οποία μπορούν να ακολουθήσουν όλες οι γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι ερευνητές από το Queen’s University του Καναδά έχουν βρει ότι οι γυναίκες που εργάζονταν 30 χρόνια με βάρδιες είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που δούλευαν λιγότερα χρόνια με βάρδιες.

Δείτε επίσης