Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Pelvic55gesΗ φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (pelvic inflammatory disease) μπορεί να συνδυάζεται μόνο με έναν μικρό πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς  αλλά είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Συμπτώματα και αιτίες

Η πυελική φλεγμονώδης νόσος είναι ένας γενικός όρος που εννοεί την λοίμωξη των οργάνων της πυέλου που μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό ουλώδη ιστού. Με τη σειρά του ο ουλώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα ή στειρότητα, απόστημα, έκτοπη κύηση και χρόνιο πυελικό άλγος.

Η νόσος προκαλείται όταν μικρόβια από τον κόλπο της γυναίκας που μετακινούνται μέσω του τραχήλου της μήτρας προς τα εσωτερικά όργανα αναπαραγωγής. Συνήθως ο μικροοργανισμός που ευθύνεται για τη νόσο μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η νόσος εκδηλώνεται στο 15% των γυναικών με γονόρροια. Τα χλαμύδια είναι η συχνότερη αιτία.

Η πάθηση είναι αρκετά συχνή, αν ληφθούν υπόψη και τα περιστατικά που παραμένουν αδιάγνωστα. Μερικές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα και έτσι δε γίνεται ποτέ η διάγνωση, σε μερικές παρουσιάζεται μια ήπια, χρόνια λοίμωξη και άλλες εκδηλώνουν βαριά, οξεία προσβολή. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου υποτροπιάζει μετά τη θεραπεία στο 15-25% των γυναικών.

Σημεία και συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και η ασθένεια μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική. Ιδίως όταν οφείλεται σε λοίμωξη από χλαμύδια, μπορεί να υπάρχουν πολύ ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Τα πιθανά συμπτώματα είναι:

  •  Έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά.
  •  Ήπιος, υποτροπιάζων πόνος χαμηλά στην κοιλιά σας με πόνο στην οσφύ και ακανόνιστες περιόδους.
  •  Υπογονιμότητα ή στειρότητα.
  •  Πόνος κατά τη συνουσία.
  •  Ακανόνιστη αιμορραγία.
  •  Κολπικές εκκρίσεις. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
  • Έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά σας.
  • Ναυτία και έμετοι.
  • Θερμοκρασία πάνω από 38,3 βαθμοί Κελσίου.

Ο κύριος τρόπος να αποφύγετε τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου είναι η υιοθέτηση μιας ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Αν ο σύντροφος σας χρησιμοποιεί προφυλακτικό, είστε κάπως προστατευμένη από τη φλεγμονώδη πυελικό νόσο.  Αν έχετε την πάθηση, ο σύντροφος πρέπει να κάνει και αυτός θεραπεία, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα. Αν είναι μολυσμένος μπορεί να σας μολύνει ξανά.

pelvic-inflam555555555s-nZCbΔιάγνωση και επιπλοκές

Η διάγνωση είναι δύσκολη εξαιτίας της ποικιλίας των συμπτωμάτων. Κατά τη γυναικολογική εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγματα από τον κόλπο και τον τράχηλο για εργαστηριακή ανάλυση, για να βρει ποιος οργανισμός προκαλεί τη λοίμωξη.

Οι αναλύσεις αίματος βοηθούν επίσης. Αν υπάρχει αμφιβολία για τη διάγνωση ή για την έκταση της λοίμωξης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια χειρουργική επέμβαση που λέγεται λαπαροσκόπηση. Κατά την επέμβαση αυτή εισάγει ένα λεπτό φωτιζόμενο όργανο μέσω ενός μικρού ανοίγματος στην κοιλιά σας και παρατηρεί τα όργανα της πυέλου.

Πόσο σοβαρή είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου; Χωρίς θεραπεία η πάθηση μπορεί να είναι σοβαρή. Μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα στις σάλπιγγες ή στις ωοθήκες σας και, αν σπάσει, να προκαλέσει επείγουσα κατάσταση.

Οι σάλπιγγες ή οι ωοθήκες σας μπορεί να πάθουν βλάβη ή ουλές προκαλώντας στείρωση. Η φλεγμονώδης πυελική νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιτονίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της μεμβράνης που επενδύει την περιτοναϊκή σας κοιλότητα. Η περιτονίτιδα είναι πάντα σοβαρή και χρειάζεται εντατική θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορεί να εισβάλουν στο αίμα σας προκαλώντας σηψαιμία και μόλυνση των αρθρώσεων σας.

Στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της, η ασθένεια περιλαμβάνει χρόνιο πυελικό πόνο και εξωμήτρια κύηση κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία σάλπιγγα.

Θεραπεία

Η θεραπεία μπορεί να γίνεται με φάρμακα, ανάπαυση και πιθανόν εγχείρηση.

Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει συνδυασμό αντιβιοτικών και παυσίπονων. Τα αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά έναντι των γονοκόκκων, των χλαμυδίων, των αναερόβιων και των gram-αρνητικών βακτηρίων χρησιμοποιούνται συνήθως για την θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.

Η έγκαιρη έναρξη αντιβιοτικής αγωγής μπορεί να αποτρέψει τις σοβαρές βλάβες των εσωτερικών γυναικείων οργάνων. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας η οποία όμως πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ανάπαυση. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ανάπαυση στο κρεβάτι. Μπορεί ακόμα και να νοσηλευτείτε για λίγο, αν η περίπτωση σας είναι βαριά ή αν δεν υποχωρήσει γρήγορα με τα φάρμακα.

Εγχείρηση. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, πιθανόν να χρειαστείτε χειρουργική παρέμβαση. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης οι γυναίκες θα πρέπει να νοσηλεύονται και να λαμβάνουν παρεντερική αντιβιοτική θεραπεία.

Δείτε επίσης