Ο χρόνιος πυελικός πόνος στις γυναίκες

pyelikow poson555Ο πόνος διάρκειας 3-6 μηνών ή περισσότερο που εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου (λεκάνης) και είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να απαιτείται θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση ονομάζεται χρόνιος πυελικός πόνος.

Το χρόνιο άλγος της πυέλου μπορεί να πάρει πολλές μορφές: ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή διαλείπων. Μπορεί να είναι ένα βουβό άλγος, ένας οξύς πόνος, κράμπες ή γενικά αίσθηση πίεσης ή βάρους βαθιά στην κοιλιά σας. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος, όταν κάθεστε ή στέκεστε, και λιγότερος, όταν είστε ξαπλωμένη.

Η συνήθης αντιμετώπιση είναι η χορήγηση παυσίπονων ή σπασμολυτικών.

Σημεία και συμπτώματα

• Επίμονος πόνος στην περιοχή της πυέλου.
• Επώδυνη συνουσία και κένωση.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ή χειροτέρευαν πριν την περίοδο και μετά την σεξουαλική επαφή.

Η συχνότητα της πάθησης κυμαίνεται στις διάφορες μελέτες από 14% μέχρι 24% στις γυναίκες. Ο εντοπισμός του πόνου ανατομικά διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε περιοχή, από το υπογάστριο μέχρι και τον πρωκτό.

Η έλλειψη διάγνωσης, η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των γυναικών και την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Να σημειωθεί ότι κάποιες γυναίκες με χρόνιο πυελικό άλγος έχουν ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.

Αιτίες

Ο καθορισμός της αιτίας μπορεί να είναι δύσκολος ή αδύνατος. Η έρευνα για τον χρόνιο πυελικό πόνο είχε απογοητεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένας υψηλός αριθμός γυναικών που επηρεάζεται από την πάθηση, ένα υψηλό ποσοστό εσφαλμένης διάγνωσης και την αποτυχία της θεραπείας.
Τα πυελικά όργανα περιλαμβάνουν τα έντερα, τη μήτρα, την τράχηλο, τις ωοθήκες, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, καθιστώντας δύσκολο να γίνει αντιληπτό ποιο είναι το όργανο που προκαλεί πόνο.

Στα πιθανά αίτια χρόνιου πόνου της πυέλου περιλαμβάνονται:

Σε πολλές γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο, η αιτία είναι η ουροδόχος κύστη. Μια τις αιτίες της ουροδόχου κύστης που προκαλεί χρόνιο πυελικό πόνο, η διάμεση κυστίτιδα κατά την οποία οι γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να ουρήσουν άμεσα και συχνά.

2014111755pyelioslpono6dc607Πυελικός πόνος

Κάθε φορά που έχετε πόνο στην περιοχή της πυέλου που διαρκεί περισσότερο από λίγες ώρες, επανέρχεται ή συνοδεύεται από πυρετό ή κολπική αιμορραγία, να επισκέπτεστε το γιατρό σας. Θα ζητήσει να μάθει αν ο πόνος εμφανίσθηκε πρόσφατα ή είναι χρόνια κατάσταση. Αν είναι χρόνιος, ο γιατρός σας θα θελήσει να μάθει αν έρχεται και φεύγει (αν είναι προσωρινός) ή αν είναι συνεχής.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας κάνει και άλλες ερωτήσεις για τον πόνο σας, όπως αν συνδέεται με την περίοδο σας, αν σχετίζεται με την ούρηση ή την κένωση ή αν εκδηλώνεται κατά τη σεξουαλική επαφή ή τη σωματική δραστηριότητα.

  •  Σύνδρομο συμφόρησης της πυέλου, που είναι αποτέλεσμα κιρσών (διατεταμένων φλεβών) γύρω από τις ωοθήκες που προκαλούν συγκέντρωση αίματος.
  •  Μέρος της ωοθήκης που έμεινε μετά την υστερεκτομή (υπόλειμμα ωοθήκης) και αναπτύσσει μικρές, επώδυνες κύστεις.
  •  Ινομυώματα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη ή βρίσκονται κάτω από υπερβολικό στρες, ή έχουν υποστεί σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση είναι πιθανότερο να νιώσουν χρόνιο πόνο πυέλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η συναισθηματική διαταραχή μπορεί να χειροτερέψει τον πόνο, πιθανόν επειδή σας κάνει να τεντώνετε τους μυς του εδάφους της πυέλου σας ή επειδή προκαλεί χημικές μεταβολές που επηρεάζουν την ικανότητα σας να αντιμετωπίζετε τον πόνο.

Διάγνωση

Η διάγνωση μπορεί να απαιτεί γυναικολογική εξέταση και διάφορες αναλύσεις που προσπαθούν να αναγνωρίσουν την αιτία του πόνου. Μπορεί επίσης να γίνει χαρτογράφηση του πόνου κατά την οποία ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα μικρότερο λαπαροσκόπιο (μικρολαπαροσκόπιο), για να δει μέσα στην περιοχή της πυέλου σας. Κατά την επέμβαση μένετε ξύπνια αλλά με ηρεμιστικά, ενώ ο γιατρός αγγίζει διάφορα σημεία και σημειώνει ποιο προκαλεί πόνο.

Πόσο σοβαρός είναι ο χρόνιος πόνος της πυέλου; Τυπικά ο χρόνιος πόνος της πυέλου είναι μια εξαντλητική, μακροχρόνια κατάσταση που συχνά καταλήγει στην απώλεια της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Όμως σχεδόν ποτέ δεν προκαλείται από κατάσταση που απειλεί τη ζωή.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία, αλλά συνήθως απαιτεί πολλαπλή προσέγγιση. Μπορεί να ζητηθεί συμβουλή ή φροντίδα της υγείας από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων.

Πρώτα πραγματοποιείται ένας διαγνωστικός έλεγχος που περιλαμβάνει το ιστορικό της ασθενούς, τη σωματική εξέταση, τις κατάλληλες αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις (ιδιαίτερα πυελικό υπέρηχο).

Στις θεραπείες περιλαμβάνονται η παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή ή ορμονική θεραπεία, ή η χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα. Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου και ορμόνες που καταστέλλουν την ωορρηξία για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και των πυελικών συμφύσεων. Αν στην κατάσταση σας συμβάλλουν ψυχολογικοί παράγοντες, ο γιατρός σας μπορεί να χορηγήσει ένα αντικαταθλιπτικό, το οποίο ίσως ελαττώσει τον πόνο και βελτιώσει τη διάθεση σας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τους πόνους σας.

Προσωπική φροντίδα. Οι μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες και οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, η μουσική και η γιόγκα, μπορεί να βοηθήσουν ορισμένες μορφές χρόνιου πόνου της πυέλου. Συνεργαζόμενες με ένα φυσικοθεραπευτή μπορεί να μάθετε πώς να χαλαρώνετε και να τεντώνετε τους μυς του εδάφους της πυέλου σας, αν αυτοί οι μύες σας προκαλούν τον πόνο.

Εγχείρηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εγχείρηση – καμιά φορά υστερεκτομή – για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου και τα ινομυώματα μπορεί επίσης να απαιτούν υστερεκτομή. Μπορεί επίσης να απαιτείται εγχείρηση για την αφαίρεση των υπολειμμάτων ωοθήκης.

Δείτε επίσης