Αυξημένα τριγλυκερίδια: Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

imtrigkrel555gesΓράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η αύξηση των τριγλυκεριδίων είναι ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα, το οποίο επειδή δεν έχει συμπτώματα επί μακρόν, διαπιστώνονται συχνά στα πλαίσια προληπτικών εργαστηριακών ελέγχων.

Η παγκρεατίτιδα και οι αποφράξεις αγγείων είναι οι βασικές επιπλοκές από τα αυξημένα τριγλυκερίδια.

Στην παγκρεατίτιδα ενεργοποιούνται ανώμαλα, παγκρεατικά ένζυμα, τα οποία ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες συντελούν στην ορθή πέψη των τροφών, στην περίπτωση της παγκρεατίτιδας προκαλούν φλεγμονή και λύση κυττάρων του παγκρέατος. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί νοσηλεία.

Στην αποφρακτική αγγειοπάθεια τα τριγλυκερίδια προάγουν την διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης με αποτέλεσμα την στένωση των αγγείων από αθηρωματικές πλάκες, οι οποίες συσσωρεύονται στο τοίχωμά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαττωματική λειτουργία του οργάνου, το οποίο αρδεύει η αλλοιωμένη αρτηρία και την εμφάνιση παθολογικών εκδηλώσεων. Ανάλογα με την θέση της αλλοιωμένης αρτηρίας εμφανίζονται αντίστοιχα συμπτώματα, όπως ί στυτική δυσλειτουργία, έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαλείπουσα χωλότητα.

Ο βαθμός της επικινδυνότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο συνήθεις από αυτούς είναι η δυσμενής κληρονομικότητα, η έκθεση σε ορισμένες τοξικές ουσίες (π.χ. ενεργητική ή παθητική έκθεση σε κάπνισμα), η συνύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου υπέρτασης υψηλής χοληστερόλης ή διαβήτη.

Τα αυξημένα τριγλυκερίδια δεν έχουν πάντα ως αιτία την κακή διατροφή όπως ευρέως πιστεύεται. Κατά την ιατρική εξέταση ενδέχεται να εντοπιστεί δευτεροπαθές νόσημα ή παράγοντας που ευθύνεται για την αύξηση, όπως είναι ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, οι διαταραχές ορμονών, οι παρενέργειες φαρμάκων.

Κατά την λεπτομερή κλινικοεργαστηριακή αξιολόγηση, ο έμπειρος κλινικός ιατρός, θα εντοπίσει το αίτιο της αύξησης των τριγλυκεριδίων, θα διαπιστώσει εάν έχετε αυξημένη ευαισθησία για εμφάνιση βλαβών από τα τριγλυκερίδια, θα καθορίσει τους εξατομικευμένους θεραπευτικούς στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους, θα χορηγήσει εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα με λειτουργικά τρόφιμα. Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Αντιμετώπιση

Γενικές αρχές που πρέπει να ακολουθείτε εσείς που πάσχετε από υψηλά τριγλυκερίδια:

  •  Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή. Η άσκηση συντελεί στην καύση των τριγλυκεριδίων που πλεονάζουν.
  •  Η λήψη γευμάτων πλούσιων σε θερμίδες, η κατάχρηση ζάχαρης, φρουκτόζης, γλυκαντικών, η κατάχρηση λευκών ζυμαρικών αποφλοιωμένων δημητριακών, η κατάχρηση αλκοόλ είναι συχνοί παράγοντες που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια αίματος.
  • Η κατάχρηση τρανς λιπαρών, ζωικών κορεσμένων λιπαρών και φυτικών λιπαρών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ζωικού τύπου επίσης αυξάνουν τα τριγλυκερίδια αίματος και πρέπει να αποφεύγονται. Αποφύγετε τρανς λιπαρά, ζωικά κορεσμένα λιπαρά, φοινικέλαιο και καρύδα. Τα τρανς λιπαρά είναι αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας φυτικών λιπαρών που αποσκοπεί στην βελτιστοποίηση των φυσικών τους ιδιοτήτων, χρησιμοποιούνται ευρέως σε ταχυφαγεία και κατά την τυποποίηση και σημαίνονται ως υδρογονωμένα λιπαρά στις ετικέτες τροφίμων. Τα ζωικά λιπαρά αφθονούν σε αλλαντικά, κόκκινα κρέατα, σκληρά τυριά. Πλούσια σε φοινικέλαιο είναι ορισμένα δημοφιλή snack όπως το ποπ κορν.
  • Προσθέστε φυτικές ίνες στην διατροφή σας.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης