Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση

imemhno pairmora55dsdagesΗ κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση έχει πολλά πιθανά αίτια. Μπορεί να προέρχεται από κολπική λοίμωξη ή ατροφία κατά την οποία τα τοιχώματα του κόλπου σας γίνονται πιο λεπτά και εύθραυστα. Η αιμορραγία λόγω κολπικής ατροφίας εμφανίζεται συνήθως μετά από σεξουαλική επαφή.

Με αιμορραγία εκδηλώνονται επίσης οι βλάβες του κόλπου, οι πολύποδες του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, οι πολύποδες του ενδομητρίου, η υπερβολική πάχυνση του ενδομητρίου (υπερπλασία ενδομητρίου), ο καρκίνος του ενδομητρίου, τα ινομυώματα της μήτρας, ο καρκίνος των ωοθηκών και οι όγκοι που παράγουν οιστρογόνα και αναπτύσσονται σε άλλα όργανα όπως είναι οι ωοθήκες.

Η θεραπεία υποκατάστασης ορμονών μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία.

Σημεία και συμπτώματα
• Κολπική αιμορραγία ένα χρόνο ή περισσότερο μετά την τελευταία περίοδο.
• Περιστασιακή αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας εξετάσει γυναικολογικά και η πρώτη του φροντίδα θα είναι να καθορίσει την πηγή και την αιτία της αιμορραγίας.

Γι’ αυτό θα κάνετε Παπ τεστ, διακολπικό υπερηχογράφημα ή άλλες διαγνωστικές μεθόδους. Αν οποιαδήποτε εξέταση είναι θετική, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι υστεροσκόπηση ή διαστολή και απόξεση της μήτρας, για να αξιολογηθεί η πηγή της αιμορραγίας.

Καμιά φορά ακόμα και μετά από ενδελεχή εξέταση δεν αποκαλύπτεται η αιτία της μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγίας. Όμως ακόμα και αν δε βρεθεί αιτία, αν η αιμορραγία επαναλαμβάνεται, πρέπει να επαναλάβετε τις εξετάσεις.

Πόσο σοβαρή είναι η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση; Στις πιο πολλές περιπτώσεις η μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγία δεν είναι σοβαρή, αλλά είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου. Με την πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση έχετε τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ίαση.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη διαταραχή. Οι κολπικές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται γενικά με αντιβιοτικά. Αν το ενδοθήλιο του κόλπου σας έχει γίνει εύθραυστο, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει οιστρογόνα, είτε συστηματικά (χάπια, αυτοκόλλητα) είτε τοπικά στον κόλπο (κολπικά υπόθετα). Τα οιστρογόνα σάς προστατεύουν από τη λέπτυνση των ιστών του κόλπου.

Αν η αιμορραγία είναι συνέπεια καρκίνου, θα χρειαστείτε εγχείρηση ή άλλες θεραπείες.

Δείτε επίσης