Δυσλειτουργική αιμορραγία μήτρας

iaimrofraigamhtra555gesΟ μηνιαίος κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά γενικά επαναλαμβάνεται κάθε 28 ημέρες περίπου, διαρκεί 4-5 ημέρες και προκαλεί απώλεια 60-250 ml αίματος (4 κουταλιές σούπας έως ένα φλιτζάνι περίπου).

Ως δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας αναφέρεται η ακανόνιστη αιμορραγία που δεν προκαλείται από ανατομικές διαταραχές. Είναι συνηθισμένη και συνήθως ακίνδυνη, εμφανίζεται συχνά σε κορίτσια που μόλις άρχισαν να έχουν περίοδο, σε γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση ή ως συνέπεια στρες ή ασθένειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ενδοθήλιο της μήτρας γίνεται πολύ παχύ επειδή οι ωοθήκες δεν παράγουν φυσιολογικές ορμόνες.

Η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας μπορεί να έχει διάφορες μορφές, όπως μηνορραγία (βαριά περίοδος), ολιγομηνόρροια (έμμηνος ρύση σε αραιά χρονικά διαστήματα), πολυμηνόρροια (αφύσικα συχνή έμμηνος ρύση) και μητρορραγία (ακανόνιστη βαριά έμμηνος ρύση).

Όταν δεν οφείλεται σε στάδιο ζωής ή στρες, η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας οφείλεται συνηθέστερα σε έλλειψη ωορρηξίας που συνδέεται με το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Λιγότερο συχνά το πρόβλημα προκαλείται από έναν όγκο ωοθήκης που παράγει οιστρογόνα ή ακόμα από διαταραχή του μεταβολισμού των οιστρογόνων λόγω ηπατικής νόσου.

Σημεία και συμπτώματα
• Ακανόνιστη χρονικά κολπική αιμορραγία.
• Απρόβλεπτη ως προς την ποσότητα και διάρκεια κολπική αιμορραγία.

Σπάνια μια γυναίκα που δεν πλησιάζει στην εμμηνόπαυση αρχίζει να έχει ακανόνιστες περιόδους και παρουσιάζει ακμή και ασυνήθιστη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα της. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων που παράγονται είτε από τα επινεφρίδια είτε από όγκο στις ωοθήκες σας.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τους μηνιαίους κύκλους σας και θα κάνει γυναικολογική εξέταση, για να βεβαιωθεί ότι η πηγή της αιμορραγίας σας είναι η μήτρα και όχι η κύστη, ο κόλπος ή ο τράχηλος σας. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να διαπιστώσει αν η αιτία της αιμορραγίας σας είναι ίσως μια εξωμήτρια κύηση ή πρώιμη αποβολή. Σχετικά συμπτώματα που είναι αιτία ανησυχίας είναι η υπερβολική τριχοφυΐα, η έκκριση από τους μαστούς, προβλήματα με το θυρεοειδή ή παθολογική θρόμβωση αίματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διαστολή και απόξεση για τον καθορισμό της αιτίας της αιμορραγίας. Με αυτή τη μικρή χειρουργική επέμβαση ο γιατρός σας ανοίγει τον τράχηλο σας και αποξέει το ενδομήτριο με ένα λεπτό, σαν κουτάλι, όργανο (ξέστρο). Δείγματα του ενδομητρίου αποστέλλονται στο εργαστήριο για έλεγχο για καρκίνο.

Πόσο σοβαρή είναι η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας; Αν αιμορραγείτε με διαφορετικό ρυθμό από τις φυσιολογικές περιόδους σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας απαιτεί συνήθως θεραπεία. Αν δεν έχετε συχνά περίοδο και δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος, αν και θέλετε, ίσως χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν ειδικό γυναικολόγο. Οι γυναίκες με χρόνια αιμορραγία είναι καμιά φορά στείρες.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της κατάστασης και την ηλικία της γυναίκας. Αν η αιμορραγία είναι βαριά, μπορεί να χρειαστείτε νοσηλεία, ανάπαυση στο κρεβάτι και ενέσεις οιστρογόνων ή προγεστερόνης. Αν εμφανίσετε αναιμία, ίσως χρειαστείτε συμπληρώματα σιδήρου. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση για περιορισμό της αιμορραγίας.

Αν οι ωοθήκες σας παράγουν πολύ λίγα οιστρογόνα, ο γιατρός μπορεί να σας κάνει ορμονοθεραπεία για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Τα οιστρογόνα προστατεύουν από την απώλεια οστικής μάζας. Αν η αιτία του προβλήματος σας είναι η υπερβολική ποσότητα ανδρικών ορμονών (ανδρογόνων), η θεραπεία πιθανόν να αφορά στηνδιόρθωση της υποκείμενης αιτίας.

Δείτε επίσης