Γιατί πολλά έντομα έχουν ιριδίζον χρώμα

A850riridon xroma9CFA13EF4698Πολλά έντομα και μερικά πτηνά, έχουν ιριδίζουσα εμφάνιση. Γυαλίζουν και αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη γωνία φωτισμού. Οι έντονοι χρωματισμοί που θα περίμενε κανείς ότι τραβούν την προσοχή των θηρευτών αλλά αντίθετα τους τρομάζουν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στην επιθεώρηση Biology Letters.

Μέχρι σήμερα, οι βιολόγοι δεν μπορούσαν να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για το λόγο που εμφανίστηκαν τα ιριδίζοντα χρώματα κατά τη διαδικασί της εξέλιξης -απαντώντα σε πολλά έντομα αλλά και πτηνά όπως το παγόνι.

Για να λύσουν το μυστήριο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίνκολν στη Βρετανία πειραματίστηκαν με εντομοφάγα ορτύκια, τα οποία είχαν εκπαιδευτεί να τσιμπούν μαύρες κουκκίδες που κινούνταν στο ομοιόμορφο γκρίζο φόντο μιας οθόνης. Στη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές παρουσίασαν στα πτηνά 20 διαφορετικές κουκκίδες, 10 ιριδίζουσες και 10 απλές, οι οποίες περνούσαν διαδοχικά από την οθόνη.

Τα ορτύκια χρειάζονταν περισσότερα τσιμπήματα για να πετύχουν τις ιριδίζουσες κουκκίδες, ανέφεραν οι ερευνητές. Επιπλέον, οι επιθέσεις τους ήταν λιγότερο πιθανό να πετύχουν το στόχο σε σχέση με τα τσιμπήματα εναντίον των απλών κουκκίδων.

Φαίνεται πως το ιριδίζον χρώμα εμποδίζει τους θηρευτές να προσδιορίσουν με ακρίβεια τη θέση της λείας τους, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα ζώα με έντονο χρωματισμό, όπως ρίγες που δημιουργούν αντίθεση, προστατεύονται από τους θηρευτές, ίσως επειδή τους δυσκολεύουν να εκτιμήσουν την ταχύτητα και την κίνησή τους.

Δείτε επίσης