Αδενομύωση: Συμπτώματα και θεραπεία

Στην αδενομύωση (adenomyosis) μέρος του ενδομητρίου (του υμένα που καλύπτει τη μήτρα) αρχίζει να διεισδύει μέσα στα μυώδη τοιχώματα της μήτρας όπου και μεγαλώνει. Η αδενομύωση μπορεί να κάνει τη μήτρα να μεγεθυνθεί αρκετά, ακόμα και δύο φορές.

Η πάθηση είναι πιθανότερο να συμβεί στα χρόνια της γονιμότητας σας και αφού κάνετε παιδιά. Πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες 30-35 ετών.

Οι γυναίκες με αδενομύωση συχνά έχουν και ενδομητρίωση (όταν η επένδυση της μήτρας εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα).

adenmyosh5555

Η αδενομύωση συγχέεται εύκολα με τα ινομυώματα..

Συμπτώματα

Πολλές γυναίκες με αδενομύωση δεν έχουν συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά συνήθως είναι:

  •  Κράμπες περιόδου οι οποίες διαρκούν σε όλη την περίοδο και χειροτερεύουν, όσο μεγαλώνετε (δυσμηνόρροια).
  •  Παρατεταμένη, υπερβολική αιμορραγία κατά την περίοδο.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.

Αν και η κατάσταση μπορεί να είναι επώδυνη, γενικά είναι ακίνδυνη.

Η αιτία της αδενομύωσης είναι άγνωστη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πάθηση σχετίζεται με τον τοκετό. Μια φλεγμονή του ενδομητρίου μετά τον τοκετό μπορεί να είναι η αιτία. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα μπορεί να εισχωρήσουν στους μύες της μήτρας προκαλώντας αδενομύωση.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η πάθηση σχετίζεται με τα οιστρογόνα στο σώμα μιας γυναίκας. Όταν η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται (όπως συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση) η αδενομύωση μετριάζεται.

Διάγνωση

Κατά τη γυναικολογική εξέταση ο γιατρός σας μπορεί να ανακαλύψει ότι η μήτρα σας είναι διογκωμένη και ευαίσθητη. Αυτό μαζί με τις παρατεταμένες επώδυνες κράμπες και την υπερβολική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση δείχνει αδενομύωση.

Το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση. Ωστόσο, η αδενομύωση είναι μία πάθηση που στον υπέρηχο συγχέεται εύκολα με τα ινομυώματα.

Η αδενομύωση είναι δυο τύπων. Η διάχυτη, που αφορά όλη την μήτρα και η περιορισμένη, που αφορά συγκεκριμένα σημεία. Η περιορισμένη αδενομύωση μοιάζει πολύ με τα ινομύωμα και χρειάζεται εμπειρία από τον γιατρό να καταλάβει τη διαφορά. Η περιορισμένη μορφή παρατηρείται πιο συχνά στις νεώτερες ηλικίες ενώ η διάχυτη σε μεγαλύτερες γυναίκες.

Θεραπεία

Η αδενομύωση συνήθως εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση, γι’ αυτό η θεραπεία μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο κοντά βρίσκεστε σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει παυσίπονα και καμία άλλη θεραπεία.

Αν ο πόνος είναι έντονος και η εμμηνόπαυση αρκετά χρόνια μακριά, μπορεί να προτείνει υστερεκτομή.

Δείτε επίσης