Μύλη κύηση: Συμπτώματα και θεραπεία

imamylh kyhshgesΜια σπάνια καλοήθης (μη καρκινική) νεοπλασία, που λέγεται υδατώδης ή υδατιδώδης η υδατιδόμρφη μύλη κύηση (molar pregnancy), αναπτύσσεται καμιά φορά στην αρχή της εγκυμοσύνης από ιστό που περιβάλλει το γονιμοποιημένο ωάριο και ο οποίος κανονικά θα σχηματίσει τον πλακούντα. Λόγω αυτής της κατάστασης δε σχηματίζεται ποτέ έμβρυο.

Η μύλη κύηση είναι για μια μάζα κυττάρων που είναι γεμάτη υγρό. Μια άλλη ονομασία της είναι “μαζική εγκυμοσύνη”.

Ο όγκος αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να γίνει μεγάλος. Αν και το 80% αυτών των όγκων είναι καλοήθεις, το 15% εξελίσσεται σε μια κατάσταση που λέγεται επιθετική μύλη. Αυτή η μύλη, αν και καλοήθης, διεισδύει τόσο βαθιά στα τοιχώματα της μήτρας σας, ώστε μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Μια άλλη κατάσταση, το χοριοεπιθηλίωμα, είναι κακοήθης όγκος που εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος (συχνά στους πνεύμονες) και συνοδεύει το 2-3% των περιπτώσεων της μύλης κύησης.

Τόσο η υδατιδώδης μύλη όσο και η επιθετική μύλη και το χοριοεπιθηλίωμα είναι τροφοβλαστικές νόσοι της κύησης. Η τροφοβλαστική νόσος χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα β-hCG με βάση την ηλικία κύησης.

Σημεία και συμπτώματα

• Κατά την εγκυμοσύνη η μήτρα μεγαλώνει πολύ γρήγορα.
• Κολπική αιμορραγία.
• Έντονη ναυτία και εμετοί.
• Ακινησία εμβρύου.
• Αποβολή ιστού σαν σταφύλι από τον κόλπο σας.
• Υπέρταση.

Οι υδατώδεις μύλες είναι πιο συνηθισμένες στις ηλικιωμένες γυναίκες. Στις ΗΠΑ εμφανίζεται μία σε κάθε 2.000 εγκυμοσύνες, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Διάγνωση

Η μύλη κύηση διαγιγνώσκεται πιο συχνά με υπερηχογράφημα. Επειδή παράγει ποσότητες ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης, μιας ορμόνης που ανιχνεύεται στο αίμα και στα ούρα, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ανάλυση αίματος, για να ελέγξει αυτή την κατάσταση.

Πόσο σοβαρή είναι η μύλη κύηση; Μια μη επιθετική μύλη μπορεί να αφαιρεθεί, ενώ οι επιθετικές μύλες και οι κακοήθεις όγκοι είναι θεραπεύσιμοι, αν εντοπιστούν εγκαίρως.

Ακόμα και για τα χοριοεπιθηλιώματα το ποσοστό ίασης είναι 75-85%.

Θεραπεία

Η μη επιθετική μύλη μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Αν είναι επιθετική ή κακοήθης, ίσως χρειαστεί χημειοθεραπεία.

Εγχείρηση. Ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει τη μύλη με τη μέθοδο διαστολής και απόξεσης με την οποία αποξέεται ιστός από τη μήτρα σας. Μετά είναι πιθανό να παρακολουθεί τα επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα σας, τα οποία πρέπει να επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Αν δε συμβεί αυτό, μπορεί να έχετε επιθετική μύλη ή χοριοεπιθηλίωμα. Σπάνια ο γιατρός θα συστήσει υστερεκτομή.

Χημειοθεραπεία. Για τις επιθετικές μύλες και τα χοριοεπιθηλιώματα η χημειοθεραπεία είναι η μέθοδος που επιλέγεται. Το χοριοεπιθηλίωμα, ως καρκίνος είναι θανάσιμος με σημαντική ικανότητα για μετάσταση αλλά έχει μεγάλη ευαισθησία στην χημειοθεραπεία. Εγκυμοσύνη είναι δυνατή μετά από αυτές τις νόσους, αλλά υπάρχει κίνδυνος υποτροπής.

Δείτε επίσης