Υπερπλασία ενδομητρίου: Συμπτώματα και θεραπεία

Απλή υπερπλασία ενδομητρίου συμβαίνει όταν το ενδομήτριο γίνεται παχύ λόγω της διάρκειας δράσης των οιστρογόνων.

Το ενδομήτριο είναι η εσωτερική επένδυση της μήτρας και  παχαίνει κάθε μήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εγκυμοσύνη. Εάν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η επένδυση αυτή αποβάλλεται με την περίοδο (έμμηνο ρύση). Η διαδικασία ελέγχεται από τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Αν οι ορμόνες αυτές είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να προκύψει υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων που ενδομητρίου που οδηγεί σε υπερπλασία.

Γυναίκες με ακανόνιστο μηνιαίο κύκλο που δεν έχουν ωορρηξία είναι πιο επιρρεπείς στο πρόβλημα αυτό. Κάθε ωορρηξία παράγει για σχεδόν 14 ημέρες την προγεστερόνη η οποία προστατεύει το ενδομήτριο. Όταν η ωορρηξία δεν συμβαίνει τακτικά, λείπει η προστασία της προγεστερόνης.

Η απλή ενδομήτρια υπερπλασία πρέπει να διαχωρίζεται από μια κατάσταση που λέγεται σύνθετη υπερπλασία και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του ενδομητρίου.

yperplssiaendomht555Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της υπερπλασίας ενδομητρίου περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία, όπως αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μεταξύ των περιόδων.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.
  • Βαριές ή παρατεταμένες περίοδοι.

Η πάθηση είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή έχουν φθάσει στην εμμηνόπαυση, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται. Υπερπλασία του ενδομητρίου μπορεί επίσης να συμβεί λόγω χρόνιων διαταραχών, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο για παχύ ενδομήτριο έχουν οι γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι γυναίκες με υπερπλασία του ενδομητρίου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη αναιμίας.

Διάγνωση

Αν ο γιατρός σας υποψιάζεται υπερπλασία του ενδομητρίου, είναι πιθανό να κάνει βιοψία παίρνοντας ένα μικρό δείγμα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση.

Η υπερπλασία ενδομητρίου δεν σημαίνει μόνο παχύ ενδομήτριο, αλλά και αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» του. Γι’ αυτό και η διάγνωση δεν μπορεί να γίνει μόνο με το υπερηχογράφημα (το οποίο μετρά το πάχος του ενδομητρίου) αλλά χρειάζεται βιοψία για ανάλυση κάτω από το μικροσκόπιο.

Αυτό μπορεί να γίνει με μια διαδικασία που λέγεται υστεροσκόπηση κατά την οποία ένα μικρό οπτικό μέσο με ενσωματωμένα όργανα εισάγεται στη μήτρα ή με μια διαδικασία που λέγεται διαστολή και απόξεση κατά την οποία αποξέεται ιστός από το ενδομήτριο σας.

Επιπλοκές

Πόσο σοβαρή είναι η υπερπλασία ενδομητρίου; Η απλή υπερπλασία ενδομητρίου δεν είναι σοβαρή. Μπορεί να δείχνει ανισορροπία ορμονών η οποία πρέπει να διορθωθεί. Η σύνθετη υπερπλασία ενδομητρίου μπορεί να είναι προάγγελος καρκίνου του ενδομητρίου.Αν δεν θεραπευτεί η υπερπλασία, μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε καρκίνο του ενδομητρίου (της μήτρας).

Όσο πιο ανώμαλη είναι η «αρχιτεκτονική» του ενδομητρίου, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες με υπερπλασία της μήτρας μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά ενώ πάνω από το 75% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου επίσης θα θεραπευτούν.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι αρκετά απλή, όσο η ιστολογική εξέταση δεν αποκαλύπτει προκαρκινικά κύτταρα.

Η θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια ή φάρμακα με προγεστερόνη για λίγους μήνες συχνά διορθώνει το πρόβλημα.

Αν η βιοψία δείξει την παρουσία προκαρκινικών κυττάρων, μπορεί να σας συστηθεί υστερεκτομή.

Δείτε επίσης