Μάζες οσχέου και σπερματοκήλη

Οι μάζες στο όσχεο μπορεί να οφείλονται σε διάφορα αίτια, όπως νεοπλασίες, τραυματισμούς, κύστεις, λοιμώξεις ή βουβωνοκήλη.

Οι νεοπλασίες μπορεί να είναι μη καρκινικές (καλοήθεις) ή καρκινικές (κακοήθεις). Οι όγκοι που αναπτύσσονται μέσα στον όρχι είναι συχνότατα καρκινικοί. Εκείνοι που βρίσκονται αλλού, στο όσχεο γενικά, δεν είναι καρκινικοί.

Σημεία και συμπτώματα

• Όγκος ή διόγκωση στο όσχεο.
• Τοπικός πόνος ή ευαισθησία.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ανώδυνης καλοήθους κύστεως είναι η σπερματική κύστη (σπερματοκήλη) και βρίσκεται στην επιδιδυμίδα, κοντά στην κορυφή του όρχεως. Άλλες καλοήθεις αιτίες διόγκωσης είναι η υδροκήλη, η αιματοκήλη και η κιρσοκήλη. Η υδροκήλη είναι συγκέντρωση υδαρούς υγρού. Η αιματοκήλη είναι αιμάτωμα που προκλήθηκε από φυσικό τραυματισμό.

Η κιρσοκήλη είναι διόγκωση στο όσχεο που προκαλείται από διογκωμένες φλέβες (κιρσούς). Στη βουβωνοκήλη ένα τμήμα εντέρου μπορεί καμιά φορά να προβάλει στο όσχεο και να φαίνεται σαν μάζα οσχέου.

spermatokhlh

Μια ανώδυνη, μη καρκινική διόγκωση, γεμάτη υγρό, που βρίσκεται επάνω από τον όρχι λέγεται σπερματική κύστη (σπερματοκήλη).

Τι είναι η σπερματοκήλη

Η σπερματοκήλη για την πιο συνηθισμένη κύστη που δημιουργείται μέσα στο όσχεο. Ποικίλει σε μέγεθος από αρκετά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά και γενικά δεν είναι επώδυνη. Συνήθως δεν μειώνει τη γονιμότητα, ούτε απαιτεί θεραπεία, αν όμως μεγαλώσει αρκετά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Η διάγνωση της σπερματοκήλης γίνεται με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα.

Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σπερματοκήλης, εκτός από την αύξηση της ηλικίας. Οι σπερματοκήλες δημιουργούνται συχνότερα σε άνδρες μεταξύ 40 και 60 ετών.

Διάγνωση μαζών οσχέου

Κάθε μάζα οσχέου πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Για να ξεχωρίσουν, για παράδειγμα, οι πολλές ακίνδυνες αιτίες μαζών οσχέου από τους επικίνδυνους όγκους, είναι απαραίτητο να γίνουν εξετάσεις, υπερηχογράφημα.

Καμιά φορά ο γιατρός φωτίζοντας το όσχεο με μια φωτεινή πηγή μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση. Αν το φως περνάει μέσα από τη μάζα πιθανόν να μην είναι καρκινική, αλλά κάτι λιγότερο σοβαρό, όπως μια υδροκήλη. Όταν η μάζα βρίσκεται μέσα στον όρχι συνήθως πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά, για να μπορέσει να γίνει ακριβής διάγνωση.

Πόσο σοβαρές είναι οι μάζες του οσχέου; Οι καρκινικοί όγκοι είναι σοβαροί και μπορεί να είναι μοιραίοι.

Θεραπεία

Πολλές μάζες του όσχεου δεν απαιτούν καμία θεραπεία εκτός αν προκαλούν ενόχληση. Μερικά προβλήματα απαιτούν εγχείρηση.

Ο καρκίνος του όρχεως απαιτεί αφαίρεση ολόκληρου του όρχεως και πιθανόν συμπληρωματική θεραπεία. Επίσης, η βουβωνοκήλη απαιτεί συνήθως χειρουργική αποκατάσταση.

Δείτε επίσης