Συναγερμός για χάπι αδυνατίσματος που περιέχει δινιτροφαινόλη (DNP)

dnp555555Συναγερμός έχει σημάνει για ένα χάπι αδυνατίσματος που πωλείται στο Ίντερνετ και φαίνεται πως εμπλέκεται στον θάνατο 6 ατόμων στη Βρετανία.

Η νεκροψία της 21άχρονης Ελοίζ Αιμέ Πάρυ η οποία πέθανε στις 12 Απριλίου 2015 έδειξε ότι είχε καταναλώσει δινιτροφαινόλη (ή DNP) η οποία διατίθεται στο ίντερνετ για λιποδιάλυση και αδυνάτισμα.

Υπόνοιες υπάρχουν για άλλα 5 άτομα που έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2007 έως το 2013.

Στη Γαλλία ένας νεαρός άντρας αρρώστησε σοβαρά εξαιτίας του διαιτητικού χαπιού και στην Αυστραλία διερευνάται εάν το σκεύασμα ευθύνεται για ένα άλλο περιστατικό, κατά το οποίο ο λήπτης εκδήλωσε επιληπτικές κρίσεις.

Οι παρενέργειες από το DNP

Η δινιτροφαινόλη είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στην δεκαετία του 1930 για αδυνάτισμα και είχε απαγορευτεί. Χιλιάδες γυναίκες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας, πολλές τυφλώθηκαν και κάποιες πέθαναν.

Τότε ένα γιατρός είχε γράψει: «Είναι σαν να ανοίγεις τέρμα το γκάζι στην κουζίνα και να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά. Κάνει τον οργανισμό να καταναλώνει ενέργεια με τρομακτικό ρυθμό. O σφυγμός γίνεται πιο γρήγορος, η θερμοκρασία ανεβαίνει και, αντί να αποθηκεύει την τροφή ως λίπος την καίει και τελικά “ψήνει” το θύμα».

Η δινιτροφαινόλη μπορεί να έχει παρενέργειες σε υψηλή δοσολογία όπως είναι η αφυδάτωση, ο εμετός και οι καρδιακές αρρυθμίες. Η παρατεταμένη λήψη μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη και να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Ο Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Τμήματος Παχυσαρκίας και Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ John Wilding,, δήλωσε ότι η ιατρική κοινότητα γνώριζε καλά την ύπαρξή του: “Το DNP ή δινιτροφαινόλη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, επειδή παρεμβαίνει στη διαδικασία μετατροπής της ενέργειας στα κύτταρα για την παραγωγή θερμότητας και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, αλλά όπως φαίνεται σε υψηλές δοσολογίες είναι πολύ επικίνδυνο. Τέτοιου είδους σκευάσματα χρησιμοποιούνται από bodybuilders προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος τους”.

Δείτε επίσης