Κιρσοκήλη όρχεων

Η κιρσοκήλη είναι διόγκωση του οσχέου που προκαλείται από διογκωμένες φλέβες (κιρσούς).

Λόγω προβλημάτων των μικροσκοπικών βαλβίδων μέσα στις φλέβες το αίμα που πρέπει να απομακρύνεται μέσω των φλεβών από τους όρχεις συσσωρεύεται στις φλέβες.

kirsokhlh555555Οι φλέβες έχουν βαλβίδες των οποίων οι πτυχές ανοίγουν όταν το αίμα πάει προς την καρδιά, εμποδίζοντάς το να γυρίσει πίσω.

Αν οι βαλβίδες εξασθενίσουν, το αίμα ρέει προς τα πίσω και να λιμνάζει στις φλέβες των όρχεων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κιρσοί (κιρσοκήλη). Κήλη σημαίνει διόγκωση ή κοιλότητα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ανώδυνη διόγκωση και βάρος στο όσχεο, συνήθως στη δεξιά πλευρά.
  •  Περιοχή στο όσχεο που, όταν ψηλαφίζεται, μοιάζει με σάκο γεμάτο σκουλήκια – αίσθημα που μπορεί σχεδόν να εξαφανιστεί, όταν ξαπλώσετε.
  • Μπορεί να υπάρχει ένας ελαφρός πόνος.
  • Αν η φλεβική διάταση είναι έντονη μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αισθητικό πρόβλημα.
  • Οι όρχεις μπορεί να έχουν μειωμένο μέγεθος, αν ατροφήσουν.
  • Υπογονιμότητα

Η κιρσοκήλη είναι πιο συχνή σε νεαρή ηλικία.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει το πρησμένο όσχεο και μπορεί να φωτίσει το σημείο. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε κιρσοκήλη, το φως δε θα περάσει μέσα από το αίμα των φλεβών. Μπορεί επίσης να γίνει εξέταση με υπέρηχους.

Πόσο σοβαρή είναι η κιρσοκήλη; Η ίδια η κιρσοκήλη δεν είναι σοβαρή διαταραχή, αλλά το αίμα που μαζεύεται στους όρχεις μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα στον άνδρα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στο όσχεο από τη συσσώρευση αίματος. Αυτό έχει καταστροφικό αποτέλεσμα στη δημιουργία των σπερματοζωαρίων.

Θεραπεία

Αν η κιρσοκήλη δεν δημιουργεί πρόβλημα γονιμότητας ή πόνο, σπάνια απαιτεί θεραπεία.

Όταν υπάρχει υπογονιμότητα, μπορεί να είναι απαραίτητη η εγχείρηση για την περίδεση των διογκωμένων φλεβών.

Μια άλλη θεραπεία που γίνεται μέσω μικροσκοπικής τομής, που δε χρειάζεται ράμματα, είναι ο εμβολισμός, η εισαγωγή δηλαδή ενός μικρού αντικειμένου ή ουσίας που αποφράσσει τη φλέβα, οπότε περιορίζεται η υπερβολική στάση του αίματος.

Μια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να είναι η υδροκήλη (3-10%).

Περισσότερα για την κιρσοκήλη και τη θεραπείας της δείτε εδώ.

Δείτε επίσης