Η αφυδάτωση μειώνει την ικανότητα οδήγησης

d41981e45552e216d3d821eΓια πρώτη φορά μια μελέτη συνδέει την αφυδάτωση με την μειωμένη ικανότητα οδήγησης.

Η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά όλα τα είδη των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητα για τη σωστή οδήγηση, όπως η πνευματική διαύγεια, ο χρόνος αντίδρασης, η εστίαση, η συγκέντρωση ακόμη και η διάθεση. Οι μυς σας, επίσης, δεν αντιδρούν τόσο καλά όσο θα έπρέπε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έγινε από ερευνητές του Βρετανικού Πανεπιστημίου Loughborough και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Physiology and Behavior, τα άτομα που δεν έχουν καταναλώσει αρκετό νερό και είναι αφυδατωμένα όταν οδηγούν έχουν μειωμένα αντανακλαστικά όπως οι ελαφρώς μεθυσμένοι.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι οδηγοί που έπιναν μόνο 25 ml νερού ανά ώρα έκαναν τα ίδια λάθη με αυτούς που είχαν καταναλώσει αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Η έλλειψη νερού μειώνει τα αντανακλαστικά

Κατά τη μελέτη, η οποία έγινε για δύο μέρες με ένα προσομοιωτή οδήγησης, ένα φυσιολογικά ενυδατωμένο άτομο κάνει περίπου 47 λάθη στην οδήγηση μέσα σε ένα διάστημα δύο ωρών.

Αντίθετα, ένα αφυδατωμένο άτομο έφτανε τα 101 λάθη όπως και ένα άτομο που είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αφυδάτωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του εγκεφάλου διότι μειώνει τη λειτουργία των αντανακλαστικών.

Ακόμη και η ήπια έλλειψη νερού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις νοητικές λειτουργίες, από μειωμένη συγκέντρωση και εγρήγορση μέχρι αλλαγές στη διάθεση, είπαν οι ερευνητές.

«Όλοι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει στις οδηγικές μας ικανότητες η κατανάλωση αλκοόλ, όμως δε σκεφτόμαστε για τις επιδράσεις άλλων πραγμάτων κι ένα από αυτά είναι η έλλειψη νερού και η αφυδάτωση», δήλωσε ο καθηγητής Ron Maughan.

Δείτε επίσης