Οι τροφές fast food παχαίνουν γιατί μειώνουν τα βακτήρια του εντέρου

To γρήγορα φαγητό σκοτώνει ζωτικής σημασίας βακτήρια του εντέρου που μας βοηθούν να μείνουμε αδύνατοι, σύμφωνα με έναν κορυφαίο ερευνητή.

Ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ του King College του Λονδίνου, πιστεύει ότι αυτό εξηγεί εν μέρει την αύξηση των επιπέδων της παχυσαρκίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Σπέκτορ ισχυρίζεται, επίσης, ότι μια δίαιτα που ευνοεί την ανάπτυξη μιας σειράς βακτηρίων θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και την περικοπή των λιπαρών και της ζάχαρης. Αυτή η αποτελεσματική δίαιτα περιλαμβάνει το σέλινο, το σκόρδο, το μη παστεριωμένο τυρί, μικρά τμήματα της μαύρης σοκολάτας και κάποιες βελγικές μπύρες.

Ο καθηγητής, ο οποίος ειδικεύεται στη γενετική επιδημιολογία, λέει ότι ένας από τους λόγους που τα επίπεδα παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί είναι επειδή το φάσμα των βακτηρίων στο έντερο μας έχει μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια, επειδή τρώμε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το φαστ φουντ εξαφανίζει τα φιλικά βακτήρια του εντέρου

Σε ένα ασυνήθιστο πείραμα, ο γιος του καθηγητή, ο 23άχρονος Τομ, συμφώνησε να κάνει επί 10 μέρες μια διατροφή αποτελούμενη αποκλειστικά με μπιφτέκια McDonald ‘s, κοτομπουκιές, τσιπς και αναψυκτικά τύπου κόλα.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από το έντερό του πριν και μετά ώστε να εκτιμηθεί ο αριθμός των διαφορετικών ειδών βακτηρίων. Διαπίστωσαν ότι ενώ αρχικά υπήρχαν 3.500 είδη βακτηρίων, μετά από 10 μέρες μειώθηκαν στα 1.300 είδη.

Ο καθηγητής Σπέκτορ δήλωσε: «Τα μικρόβια έχουν κακή φήμη, αλλά μόνο μερικά από τα εκατομμύρια των ειδών είναι επιβλαβή. Πολλά είδη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Τα βακτήρια είναι απαραίτητα όχι μόνο για το πώς θα αφομοιώσουμε την τροφή αλλά ελέγχουν και τις θερμίδες που απορροφάμε παρέχοντας ζωτικής σημασίας ένζυμα και βιταμίνες. Είναι σαφές ότι όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η διατροφή μας, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων και καλύτερη υγεία έχουμε σε οποιαδήποτε ηλικία».

Ο καθηγητής πιστεύει ότι μια διατροφή που αυξάνει το εύρος των ειδών βακτηρίων στο έντερο είναι εξίσου σημαντική με την περικοπή των λιπαρών και της ζάχαρης. Είπε ακόμα ότι πριν 15. 000 χρόνια οι πρόγονοί μας έτρωγαν τακτικά μια μεγάλη ποικιλία τροφών και αυτό ενθάρρυνε την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών τύπων βακτηρίων. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερα από 20 διαφορετικά είδη διατροφικών συστατικών.

Η πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων – συμπεριλαμβανομένων των έτοιμων γευμάτων ή fast food – προέρχεται από ακριβώς τέσσερα συστατικά, καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι ή κρέας. Μια δίαιτα που εξαρτάται από λίγα συστατικά οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη μείωση στην ποικιλομορφία των μικροβίων και άρα σε κακή υγεία.

Ο επιστήμονας είναι έτοιμος να δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τίτλο Διατροφικοί Μύθοι.

Να σημειωθεί ότι η βελγική μπύρα Lambic, η οποία προέρχεται από την νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας φυσικά βακτήρια. Η αυθόρμητη ζύμωση αυτών των βακτηρίων με τη μαγιά δίνει μια διαφορετική γεύση από τις συμβατικές μπύρες που έχουν πολύ λίγα βακτήρια.

Δείτε επίσης