Ορχίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Orxitida55555555Ορχίτιδα είναι η φλεγμονή των όρχεων συνήθως λόγω λοίμωξης από βακτήρια ή από τον ιό της παρωτίτιδας (μαγουλάδες).

Ορχίτιδα μπορεί επίσης να παρουσιαστεί, αν έχετε λοίμωξη του προστάτη ή της επιδιδυμίδας (η επιδιδυμίδα είναι ένας σωλήνας που βρίσκεται πάνω από τους όρχεις και είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση και μεταφορά του σπέρματος προς τον προστάτη).

Αιτίες

Από την εφηβεία και μετά, το 20-30% των ανδρών εκδηλώνουν ταυτόχρονα με την παρωτίτιδα και ορχίτιδα.

Όταν δεν οφείλεται στον ιό της παρωτίτιδας, αιτία της ορχίτιδας είναι κάποιος μικροοργανισμός (βακτήριο, ιός κλπ) που μεταδίδεται συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Όταν η πάθηση δεν οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, οι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Ηλικία πάνω από 45 (ιδιαίτερα σε μη εμβολιασμένα άτομα κατά της παρωτίτιδας).
  • Μακροχρόνια  χρήση ουροκαθετήρα  τύπου Foley.
  • Εγγενή ανατομικά – λειτουργικά  προβλήματα του ουροποιητικού σωλήνα.
  • Συχνές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις στον ουροποιητικό σωλήνα.

H ορχίτιδα στα παιδιά παρουσιάζεται είτε κατά την εξέλιξη μιας παρωτίτιδας, είτε, σπανιότερα, ως συνέχεια μιας οξείας μικροβιακής επιδιδυμίτιδας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται ξαφνικά. Ο πάσχων νιώθει πόνο, ένα αίσθημα βάρους και απότομη διόγκωση στον ένα όρχι. Παρατηρείται επίσης ερυθρότητα, οίδημα και θερμότητα. Συχνά οι ασθενείς παραπονιούνται για αίσθημα κακουχίας, καυσουρία, δυσουρία και συχνουρία.

Κατά τη σεξουαλική επαφή ή την εκσπερμάτωση μπορεί να υπάρχει πόνος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στους όρχεις.
  • Διόγκωση, γενικά στη μία μόνο πλευρά του οσχέου.
  • Αίσθημα βάρους στους όρχεις.
  • Ναυτία
  • Πυρετός

Διάγνωση

Ο γιατρός θα εξετάσει το όσχεό σας. Επειδή τα συμπτώματα της ορχίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα της επιδιδυμίτιδας και άλλων καταστάσεων που προσβάλλουν τους όρχεις, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγμα ούρων και να κάνει διάφορες άλλες εξετάσεις, για να διαγνώσει την αιτία της λοίμωξης.

Πόσο σοβαρή είναι η ορχίτιδα; Η ορχίτιδα μπορεί να βλάψει μόνιμα τον έναν ή και τους δυο όρχεις οδηγώντας έτσι πιθανόν σε υπογονιμότητα ή σμίκρυνση του μεγέθους των όρχεων.

Θεραπεία

Η ορχίτιδα που προκαλείται από βακτήρια αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Η ορχίτιδα που οφείλεται στον ιό της παρωτίτιδας ή σε άλλους ιούς αντιμετωπίζεται συνήθως με ανάπαυση και φάρμακα για ανακούφιση από τους πόνους και για περιορισμό της φλεγμονής.

Στις περιπτώσεις ανάπτυξης αποστήματος, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Δείτε επίσης