Κάνετε δίαιτα αλλά δεν χάνετε κιλά; Φταίει ο μεταβολισμός σας

immetavolism55agesΕίναι εμπειρικά γνωστό ότι κάποια άτομα χάνουν βάρος σχετικά εύκολα ενώ άλλα αγωνίζονται να χάσουν έστω και λίγα κιλά.

Η διαφορά αυτή οφείλεται στο μεταβολισμό επισημαίνει μια μελέτη που έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes.

Ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ βρήκαν ότι ορισμένα άτομα είναι γενετικά προγραμματισμένοι να μην αδυνατίζουν εύκολα ακόμα και όταν κάνουν αυστηρή δίαιτα γιατί το σώμα τους αντιστέκεται στη μείωση του βάρους.

Οι ερευνητές λένε ότι το εύρημά τους δε σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια απαλλαγής από τα περιττά κιλά. Απλώς, θα πρέπει να έχει υπομονή και να επιμείνει με δίαιτα και άσκηση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να φτάσει στο επιθυμητό βάρος.

Σημαντική διαφορά στο μεταβολισμό

Οι επιστήμονες βάσισαν το συμπέρασμά τους σε 12 άνδρες και γυναίκες με παχυσαρκία, των οποίων μέτρησαν τον μεταβολικό ρυθμό πριν και μετά από μία ημέρα νηστείας. Διαπίστωσαν πως σε κάποιους από αυτούς, η παντελής έλλειψη τροφής προκάλεσε έντονη επιβράδυνση του μεταβολισμού τους.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές ακολούθησαν για 6 εβδομάδες ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας, κατά το οποίο μείωσαν στο μισό την ημερήσια πρόσληψη των θερμίδων τους, σε σχέση με αυτές που έπαιρναν πριν.

Όσοι είχαν παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση του μεταβολισμού τους έχασαν πολύ λιγότερο βάρος απ’ ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το αρχικό βάρος και το χρόνο που γυμνάζονταν.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το βιολογικό προφίλ μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της απώλειας βάρους, έγραψαν οι ερευνητές. Είπαν επίσης ότι δεν ξέρουν αν κάποιος γεννιέται με αργό μεταβολισμό ή αυτό είναι κάτι που αποκτά στη διάρκεια της ζωής του. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ένας παράγοντας που επιβραδύνει το μεταβολισμό είναι οι επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες δίαιτες.

OBESITY_Metav553981b«Βιολογία δεν σημαίνει πεπρωμένο», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Μάρτιν Ράινχαρντ, από τον Κλάδο Επιδημιολογίας & Κλινικής Έρευνας στο Φοίνιξ της Αριζόνα του Εθνικού Ιδρύματος Διαβήτη & Πεπτικών & Νεφρικών Νόσων (NIDDKD). «Η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική για αρκετό διάστημα μπορεί να την νικήσουν».

Να σημειωθεί ότι με τη μελέτη αυτή για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται η κοινή αντίληψη ότι ο αργός μεταβολισμός αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στη μείωση του σωματικού βάρους. Κι άλλες μελέτες προηγουμένως είχαν δείξει ότι μια αυστηρή δίαιτα μειώνει το μεταβολισμό μέσα σε λίγες ημέρες αλλά δεν είχε επιστημονικά επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές απώλειας βάρους από άτομο σε άτομο για διάστημα ενός εξαμήνου.

Αυτό που υποδηλώνει η μελέτη είναι ότι τα προγράμματα αδυνατίσματος πρέπει να γίνουν πιο προσωποποιημένα, με βάση το πόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός κάθε ατόμου.

Η μελέτη έχει τίτλο, A Human Thrifty Phenotype Associated With Less Weight Loss During Caloric Restriction, και δημοσιεύθηκε στις 11 Μαΐου 2015.

Δείτε επίσης