Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στο αδυνάτισμα

vitain555ndexΤα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν όσους θέλουν να αδυνατίσουν, ανέφεραν Ιταλοί επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στην Πράγα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, με επικεφαλής την Λουιζέλα Βίγκνα, είπαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για αυξημένο βάρος.

Η βιταμίνη D παράγεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Οι μελέτες δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις χώρες που δεν έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια. Ακόμα και στις ηλιόλουστες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η χρήση των αντηλιακών και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο ως μέσο πρόληψης για τους καρκίνους του δέρματος, έχουν συντελέσει στην έλλειψη της βιταμίνης D.

Καλές διατροφικές πηγές είναι τα αβγά (κρόκος), το γάλα, το γιαούρτι, ο τόνος, ο σολομός, τα δημητριακά και ο χυμός πορτοκαλιού. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν βιταμίνη D.

Μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Στην ιταλική μελέτη συμμετείχαν 400 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D, τα οποία ακολούθησαν μια διατροφή με περιορισμό θερμίδων.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σε μια ομάδα δεν χορηγήθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D, ενώ στις άλλες δύο ομάδες δόθηκαν είτε 25.000 IU (International Units), είτε 100.000 IU, ανά μήνα.

Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες στις δύο ομάδες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν χάσει περισσότερο βάρος και είχαν μεγαλύτερη μείωση στην περίμετρο της μέσης τους σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει συμπληρώματα.

Αυτοί που έπαιρναν 25,000 Διεθνείς Μονάδες έχασαν 3,8 κιλά, κατά μέσο όρο, ενώ αυτοί που έπαιρναν 100,000 Διεθνείς Μονάδες έχασαν 5,4 κιλά. Όσοι δεν έπαιρναν συμπληρώματα έχασαν μόνο 1,2 κιλά. Και οι τρεις ομάδες ακολουθούσαν την ίδια δίαιτα και λάμβαναν τις ίδιες θερμίδες.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους με συμπληρώματα βιταμίνης D. Πριν ξεκινήσετε μια προσπάθεια αδυνατίσματος, ελέγξτε τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα σας», λέει η Βίγκνα.

vitamin-d_245555812bΗ παχυσαρκία μειώνει τη βιταμίνη D στο σώμα

Πρέπει να αναφερθεί ότι μια άλλη μελέτη έχει βρει πως για κάθε 10% αύξηση στον Δείκτη Μάζας Σώματος παρατηρείται 4% μείωση στα επίπεδα της διαθέσιμης βιταμίνης D στο σώμα.

Εικάζεται ότι η μεγάλη αποθήκευση λίπους μπορεί να εμποδίζει τη βιταμίνη D να κυκλοφορήσει στον οργανισμό μέσω του αίματος.

Να σημειωθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, άνοια και οστεοπόρωση. Επίσης η βιταμίνη D φαίνεται πως μειώνει κατά 30% τον καρκίνου του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης