Tα προβιοτικά μειώνουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας

Tα προβιοτικά βακτήρια που βρίσκονται στα γιαούρτια και σε ροφήματα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Forum of Allergy and Rhinology από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, στο Τένεσι των ΗΠΑ.

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια τα οποία ωφελούν το γαστρεντερικό σύστημα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να παρέχουν όφελος και σε μια σειρά από άλλες λειτουργίες του σώματος. Μπορεί να ρυθμίζουν ως ένα βαθμό το σωματικό βάρος ενώ μια τελευταία μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να ακόμα να επηρεάζουν και τα συναισθήματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα προβιοτικά επηρεάζουν τη δράση των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος μειώνοντας την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση της αλλεργίας το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ουσίες  που στην πραγματικότητα δεν είναι επιβλαβείς, κι αυτό μπορεί να δημιουργήσεις σοβαρά προβλήματα, ακόμη και αναφυλαξία. Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από πρωτεΐνες της γύρης και τα συνήθη συμπτώματα είναι ερεθισμός της μύτης και καταρροή, τσούξιμο στα μάτια, φαγούρα και πρήξιμο στο λαιμό.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι εύκολο ένας αλλεργικός να ελέγξει τα συμπτώματα της πάθησης με φάρμακα και ο καλύτερος τρόπος είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων. Άλλες μελέτες υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη C και τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν να ανακουφίσουν, σε μικρό βαθμό, τα συμπτώματα. Η θεραπεία γίνεται μέσω της απευαισθητοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιαούρτια και αλλεργική ρινίτιδα

Το συμπέρασμα των ερευνητών για τον θετικό ρόλο των προβιοτικών βακτηρίων βασίστηκε σε μετα-ανάλυση 23 δημοσιευμένων μελετών για τα προβιοτικά βακτήρια, οι οποίες είχαν περιλάβει 1.919 άτομα με αλλεργία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «στις 17 από τις 23 από τις μελέτες, φάνηκε πως τα προβιοτικά βακτήρια παρέχουν όφελος στα άτομα που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής των αλλεργικών ανθρώπων», γράφουν οι ερευνητές και προσθέτουν πως σε καμία μελέτη δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες από την κατανάλωση των προβιοτικών.

Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο ποια μορφή προβιοτικών μπορεί να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, π.χ. τα γιαούρτια, τα ροφήματα ή οι κάψουλες; Η μορφή των προβιοτικών μπορεί να επηρεάζει την απορρόφηση και άρα το αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ποσοτικοποιήσουν το όφελος και έτσι περιορίστηκαν στο να πουν απλώς ότι υπάρχει ανακούφιση από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Δείτε επίσης