Καλλυντικά “μαϊμού” διακινούνται μέσω ίντερνετ

Αναλύσεις που έγιναν σε καλλυντικά από την Αστυνομία του Λονδίνου βρέθηκαν ακαθαρσίες αρουραίων και ίχνη από ανθρώπινα ούρα κι αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει μια ενημερωτική εκστρατεία με το σλόγκαν «Wake up, Don’t fake up!».

Επίσης βρέθηκαν επώνυμα καλλυντικά «μαϊμού» που περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό και το κυάνιο.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία του Λονδίνου, οι απομιμήσεις των καλλυντικών παρασκευάζονται στην Κίνα και στην ανατολική Ευρώπη και διακινούνται μέσω χιλιάδων sites στο ίντερνετ. Μερικά από αυτά πωλούνται ακόμα και από μεγάλα sites, όπως το eBay και το Amazon.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Αστυνομία της Βρετανίας έκλεισε περισσότερα από 5.500 μικρά sites που διέθεταν καλλυντικά πολυτελείας σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, και δέσμευσε ψεύτικα προϊόντα αξίας 4,7 εκατομμυρίων.

Στις μάρκες που βρέθηκαν παραποιημένες ανήκουν οι MAC, Benefit και Urban Decay ενώ συμπεριλαμβάνονται μέικ απ, αρώματα και αντηλιακά.

Προϊόντα μαϊμού ήταν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές (λ.χ. σεσουάρ, συσκευές για ίσιωμα μαλλιών ή για μπούκλες κ.λπ.) που δεν κατασκευάζονται με τις αυστηρές προδιαγραφές των επίσημων προϊόντων και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Η Αστυνομία του Λονδίνου προειδοποιεί ότι οι απομιμήσεις καλλυντικών είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά στο Ίντερνετ που μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις, οιδήματα, εξανθήματα και εγκαύματα.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος να κλαπούν τα προσωπικά στοιχεία και οι κωδικοί ή οι κάρτες πληρωμών των καταναλωτών.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης