Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) τάσης και αντιμετώπιση

imaponokefalso tashgesΗ κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) είναι ο πιο συχνός λόγος που κάποιος επισκέπτεται το γιατρό. Οι πονοκέφαλοι έχουν πολλές αιτίες και διαφέρουν πάρα πολύ όσον αφορά τη σοβαρότητα και τη συχνότητα.

Οι πονοκέφαλοι τάσης (των μυών) είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλων και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των πονοκεφάλων. Εκδηλώνονται με συσφικτικό ή πιεστικό τρόπο που περιλαμβάνει τους δύο κροτάφους, το μέτωπο ή το πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα.

Η κεφαλαλγία τύπου τάσης, είναι ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη / ΜΣΑΦ) και η άμεση έναρξη της θεραπείας θεωρείται σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, αν και αρκετοί πάσχοντες λαμβάνουν την αναλγητική αγωγή μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αναλγητικά χάπια, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να λαμβάνονται με τα πρώτα συμπτώματα (κάτι που απαιτεί χαμηλότερη δόση).

Το υπόβαθρο της κεφαλαλγίας τύπου τάσης είναι η πίεση των μυών του κεφαλιού. Η πίεση αυτή μπορεί να προκαλέσει θλάσεις στους 36 μυς που βρίσκονται στο κεφάλι, στον αυχένα και τους ώμους, που χρησιμοποιούνται για τη όρθια στάση του κεφαλιού , την ομιλία και για τις εκφράσεις του προσώπου. Οι μυς αυτοί στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο που γίνονται αντιληπτά ως πονοκέφαλος.

Η μηχανική καταπόνηση των μυών (ή λόγω στρες) προκαλεί ευαίσθητα σημεία-κόμβους που απελευθερώνουν προσταγλανδίνες οι οποίες ενεργοποιούν τις απολήξεις νεύρων που βρίσκονται στους μυς. Τα νεύρα αυτά  προωθούν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο.

5555fff50_334_401596Η αντιμετώπιση

Τα ΜΣΑΦ και ιδιαίτερα η ιβουπροφαίνη στη δοσολογία των 400 mg, βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας τύπου τάσης. Πιο συγκεκριμένα, η ιβουπροφαίνη στη δόση των 400 mg ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο στοχεύοντας τις προσταγλανδίνες και οδηγώντας σε ανακούφιση από τα πρώτα 15 λεπτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιο αποτελεσματική από την παρακεταμόλη για την οποία τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι συνδέεται με ορισμένες  παρενέργειες.

Ο συνδυασμός ασπιρίνης και παρακεταμόλης με καφεΐνη, αν και συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αναλγητικών, θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Οι συνδυασμοί με κωδεΐνη πρέπει να αποφεύγονται στον πονοκέφαλο τύπου τάσης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, λόγω του αυξημένου κινδύνου για πονοκέφαλο από κατάχρηση φαρμάκων.

Είναι σημαντικό τα αναλγητικά να λαμβάνονται στην αρχή της κρίσης του πονοκεφάλου ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τους κινδύνους από την κατάχρηση των αναλγητικών.

Δείτε επίσης