Διαταραχές πήξης του αίματος

imaima5gesΟι διαταραχές της πήξης του αίματος είναι αποτέλεσμα διάσπασης της πολύπλοκης διαδικασίας με την οποία σχηματίζονται οι θρόμβοι του αίματος.

Στη διαδικασία της πήξης του αίματος συμμετέχουν τα αιμοπετάλια καθώς και μερικές πρωτεΐνες του πλάσματος που έχουν σχέση με την πήξη του αίματος (παράγοντες πήξης).

Η διαδικασία αρχίζει με τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων στα αιμοφόρα αγγεία στο σημείο του τραυματισμού. Ακολουθεί ένας πολύπλοκος καταρράκτης αντιδράσεων μεταξύ ένζυμων για την παραγωγή ενός δικτύου πρωτεϊνών σαν ιστός που περιβάλλει τα αιμοπετάλια και τα κρατάει στη θέση τους (φάση αιμοπεταλίων), για να δημιουργηθεί ο θρόμβος (φάση πήξης).

Στο χείμαρρο αυτό κάθε παράγοντας της πήξης μεταμορφώνεται με τη σειρά του από αδρανή σε ενεργό μορφή. Ειδικά εργαστήρια μπορεί να μελετήσουν το μηχανισμό πήξης ενός προσβεβλημένου ατόμου, για να εντοπίσουν το σημείο του καταρράκτη που βρίσκεται το σφάλμα.

Ποιες είναι οι διαταραχές πήξης

Τα προβλήματα με τους παράγοντες πήξης προκαλούν διαταραχές της πήξης του αίματος, όπως στην αιμορροφιλία, στη νόσο του von Willebrand και στη διάχυτη ενδαγγειακή πήξη του αίματος.

Οι διαταραχές της πήξης του αίματος που οφείλονται σε προβλήματα των παραγόντων πήξης τείνουν να προκαλούν αιμορραγίες στους εν τω βάθει ιστούς και στις αρθρώσεις, αν και μπορεί να συμβούν επίσης εκτεταμένες εκχυμώσεις, έντονες ρινορραγίες και άλλοι τύποι αιμορραγιών.

Όταν τα αιμοπετάλια είναι πολύ λίγα (θρομβοπενία) ή δε λειτουργούν φυσιολογικά, μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα κοκκινωπές ή πορφυρές μικροσκοπικές αιμορραγίες (πετέχειες).

Δείτε επίσης