Οι ενέσεις Botox μέθοδος θεραπείας για την ακράτεια ούρων

C99175550ABC92247720Οι ενέσεις Μπότοξ (Botox) φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση της ακράτειας ούρων, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας,

Οι δύο μελέτες αποδεικνύουν ότι οι ενέσεις Botox που γίνονται απευθείας στο μυ της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος θεραπείας της ακράτειας ούρων.

Η πάθηση έχει αιτία την ακούσια σύσπαση της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα την διαρκή έπειξη για ούρηση ή την διαρροή ούρων.

Αποτελεσματική θεραπεία

Στη μία μελέτη, ερευνητές από το Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου «NYU Langone» της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Βίκτορ Νίττι, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 227 ασθενείς οι οποίοι είχαν δεχτεί θεραπεία με ενέσεις Botox (κατά μέσο όρο δύο ενέσεις το χρόνο) για τέσσερα χρόνια.

Σχεδόν εννέα στους 10 ασθενείς εμφάνισαν 50% μείωση στα επεισόδια ακράτειας ούρων. Το 44-52% των ασθενών ανέφεραν απουσία επεισοδίων. Οι ερευνητές είπαν ότι βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητας ζωής τους μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης. Αναφέρθηκαν ωστόσο ορισμένες παρενέργειες που αφορούσαν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Στη δεύτερη μελέτη που έγινε πάλι από την ομάδα του Νίττι, με τη συμμετοχή 250 ασθενών, εξετάστηκε η  θεραπεία της ακράτειας ούρων με 1 έως 6 ενέσεις Botox, σε διάστημα τριών ετών.

Και πάλι φάνηκε ότι η μακροχρόνια θεραπεία με ενέσεις Botox συντέλεσε σε πτώση των επεισοδίων ακράτειας ούρων, με τη 1 ένεση να παράγει σταθερά αποτελέσματα για μια περίοδο ενός έτους, στο 30% των ασθενών.

Δείτε επίσης