Ινοαδένωμα μαστού, τι πρέπει να ξέρετε και ποια είναι η αντιμετώπιση

Μιλώντας για ινοαδένωμα μαστού είναι πολύ σημαντικό να καθορίσουμε από τι αποτελείται ο μαστός. Τα σημεία που τον αποτελούν είναι ο ινώδης ιστός, οι γαλακτοφόροι αδένες, οι πόροι και το άφθονο λίπος.

Όταν παρουσιαστεί υπερπλασία σε κάποια περιοχή του στήθους, η οποία να είναι απτή, τότε έχουμε την δημιουργία καλοήθων όγκων οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν το ινοαδένωμα μαστού.

thum55555bnailΔιάγνωση

Πως μπορείτε να διαπιστώσετε την πάθηση; Δεν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να διαγνωστεί ψηλαφώντας την περιοχή. Συνήθως διαγιγνώσκεται από μία απλή μαστογραφία ή από έναν απλό υπέρηχο από τον γυναικολόγο σας.

Τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε σε αυτήν την πάθηση είναι τα εκατοστά που περιβάλλουν τα ογκίδια. Σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις που έχουμε, δεν ξεπερνούν τα 3 εκατοστά. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν ινοαδενώματα τα οποία θεωρούνται γιγαντιαία και επιμηκύνονται στην έκταση των 6 εκατοστών.

Το γυναικείο πλήθος το οποίο μπορεί να διαγνωστεί με το ινοαδένωμα μαστού, βρίσκεται στο ηλικιακό όριο των 35, δηλαδή πριν την εμφάνιση της εμμηνόπαυσης. Ουσιαστικά η εξέταση που μπορεί να γίνει είναι το υπερηχογράφημα μαστού. Αν δεν αποσαφηνιστεί σε αυτήν την εξέταση, τότε η μαγνητική τομογραφία είναι ο μόνος δρόμος.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που οι καλοήθεις όγκοι αυξάνονται σε μέγεθος είναι πολύ σημαντικό να δρομολογηθεί μία επίσκεψη στον γιατρό, γιατί σε ποσοστό 70% θα χρειαστεί η χειρουργική αφαίρεση.

Η μέθοδος είναι η ογκεκτομή και η βιοψία. Πραγματοποιείται με ελαφριά μέθη και ο ασθενής μπορεί να γυρίσει την ίδια μέρα στο σπίτι του, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνωμα και να μεταβληθεί ο όγκος από καλοήθη σε κακοήθη υπάρχει αλλά σε μικρό ποσοστό. Όταν δηλαδή υπάρχει άτυπη υπερπλασία στη περιοχή ή έχουν δημιουργηθεί κύστες στην περιοχή.

Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, η αφαίρεση του ινοαδενώματος καθίσταται απόλυτα ασφαλής και δεν επηρεάζει τον θηλασμό σε κανένα επίπεδο. Από την στιγμή λοιπόν που θα διαπιστωθεί ότι ένας όγκος είναι ινοαδένωμα, μπορεί να αφαιρεθεί αν και εφόσον το επιθυμεί η γυναίκα.

Μάθετε περισσότερα για το ινοαδένωμα μαστού και τους τρόπους αντιμετώπισης, στην ιστοσελίδα mitropapas.gr.

Δείτε επίσης