Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή: Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας

Είναι παθήσεις και οι δύο! Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή, μπορεί να κάνει το άτομο να μην μπορεί να λειτουργήσει μέσα στην ημέρα. Να γνωρίζει ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, το οποίο να μην μπορεί να εξισορροπήσει.

dip555oliki1Και οι δύο παθήσεις εμφανίζονται με συμπτώματα όπως ακεφιά, σκέψεις σκοτεινές και επαναλαμβανόμενες, μείωση όρεξης για φαγητό, απότομη αλλαγή βάρους κ.α.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή, είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψιν σας και άλλες θεραπευτικές διόδους, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένα και πιο γρήγορα την επιθυμητή θεραπεία. Μια τέτοια οδός, είναι η ψυχοθεραπεία και όλες οι μορφές της, η διαπροσωπική, η οικογενειακή-συστημική, η γνωσιακή και η ψυχοεκπαίδευση.

Μερικοί διπολικοί ασθενείς ή καταθλιπτικοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνο με τα φάρμακα. Έτσι, αναζητούν από μόνοι τους την βοήθεια ενός ψυχολόγου ή της ίδιας τους της οικογένειας.

Το στάδιο της ψυχοεκπαίδευσης στην διπολική διαταραχή

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας μανιακός ασθενής να αναγνωρίζει τα συμπτώματα που πρόκειται άμεσα να τον οδηγήσουν σε ένα επεισόδιο και να μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ουσιαστικά σε αυτό το στάδιο προτείνεται ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής.

Family-focused therapy

Η οικογένεια πρώτα απ΄ όλα είναι το στήριγμα του ασθενούς. Αυτό λοιπόν, μπορεί να ενισχυθεί, με τον ίδιο τον ασθενή και τα μέλη της οικογένειάς του να δέχονται την ίδια θεραπεία. Απώτερος σκοπός, η οικογένεια να κατανοήσει τους τρόπους που είναι κατάλληλοι, ώστε να βοηθάει αποτελεσματικά τα άτομα.

Η κλινική Γαλήνη (galene.gr) σας ενημερώνει για τις θεραπείες που προτείνονται και σας αναλύει όλες τις παθήσεις που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Δείτε επίσης