Ο καφές προστατεύει από τη στυτική δυσλειτουργία

Καλά νέα για τους άνδρες που πίνουν καφέ. Ο καφές – μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα – φαίνεται ότι προστατεύει από τη στυτική δυσλειτουργία τους άνδρες, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Χιούστον. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Η στυτική δυσλειτουργία συνδέεται με το πάχος, τον διαβήτη, το στρες και την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος.

cffe-apstytikh5Εξετάζοντας δεδομένα από 3.724 άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που κατανάλωναν 85-170 mg καφεΐνη ημερησίως είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα με τη στύση τους σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ ή άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη.

Ακόμη καλύτερα, οι άνδρες που κατανάλωναν 171 – 303 mg καφεΐνη ημερησίως είχαν 63% μικρότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δεν προτείνουν μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης από 300-400 mg την ημέρα.

Η καφεΐνη ανάλογα με το είδος

Οι ποσότητες της καφεΐνης παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με το είδος του καφέ. Ένα φλιτζάνι περιέχει τις παρακάτω ποσότητες:

  •  Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ καφές (φλιτζάνι) = 3 mg
  •  Εσπρέσο (μονός) = 40-80 mg
  •  Καπουτσίνο (μονός) = 40-80 mg
  •  Στιγμιαίος καφές (φλιτζάνι 150 ml) = 70-100 mg
  •  Καφές φίλτρου (φλιτζάνι 150 ml) = 100-150 mg

Η μελέτη έδειξε ότι ο καφές δρα προστατευτικά ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την αρτηριακή πίεση του αίματος. Παρείχε προστασία και στους παχύσαρκους άνδρες καθώς και στους υπερτασικούς.

Αντίθετα δεν φάνηκε να προστατεύει τους άντρες με διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που αποτελεί ισχυρό παράγοντα μειωμένης στυτικής λειτουργίας.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί μία σειρά από μηχανισμούς που χαλαρώνουν του λείους μυς των αγγείων και οδηγούν σε καλύτερη αιμάτωση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ικανοποιητική στύση.

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να κάνει, σε γενικές γραμμές, καλό στην υγεία και σε μια σειρά από παθήσεις. Πριν από αυτές τις μελέτες η καφεΐνη θεωρούνταιν ότι πρέπει να αποφεύγεται – πάντως τα παιδιά και οι έγκυες γυναίκες δεν κάνει να πίνουν καφέ.

Δείτε επίσης