Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή του

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η ενημέρωση σχετικά με νέα φάρμακα και θεραπευτικές μεθόδους, που εφαρμόζονται εξατομικευμένα είναι συνεχής, για τον ιατρό που μάχεται καθημερινά για να εφοδιάσει τους ασθενείς του με τη μέγιστη ποιότητα και ποσότητα ζωής, χωρίς να συμβιβάζεται με τη μετριότητα. Οι θεραπευτικές όμως μέθοδοι και τα φάρμακα δεν είναι τα μόνα που εξελίσσονται διαρκώς στον χώρο της Ιατρικής Επιστήμης.

Τα σύνδρομα χρόνιας κόπωσης

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται καθημερινά τεράστια ποσά ενέργειας για τις δραστηριότητές του ένα μέρος μόνο των οποίων ευρίσκεται υπό το φως της συνείδησης.

Με τα συστατικά των εξωτερικώς προσλαμβανόμενων τροφών και το οξυγόνο του αέρα, τα κύτταρά μας συγκροτούν σε κυτταρικά οργανίδια που καλούνται μιτοχόνδρια τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤP), η οποία είναι και το ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου. Οι βιοχημικές αντιδράσεις της παραγωγής ATP παράγουν διοξείδιο άνθρακα, το οποίο αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα.

Στα σύνδρομα χρόνιας κόπωσης υπάρχει επίμονο αίσθημα κούρασης, που διαρκεί διάστημα άνω του εξαμήνου, ως αποτέλεσμα ποικίλλων μορφών διαταραχής που αφορά την παραγωγή ή διάθεση του ΑTP.

Παρακάτω εκτίθενται πορίσματα από ενδιαφέρουσες έρευνες και δημοσιεύσεις που αφορούν νεότερα δεδομένα για την παθοφυσιολογία, την πρόληψη  και την αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

1. Σύμφωνα με έρευνα (Trudie Chalder και συν.) που δημοσιεύτηκε στις 13-01-2015 στο Lancet Psychiatry και έγινε από το Πανεπιστημιακό Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής (Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου), οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης φοβούνται ότι η άσκηση επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Ωστόσο οι πάσχοντες που ξεπερνούν τον φόβο τους μέσα από θεραπεία συμπεριφοράς ή υποχρεωτική σταδιακή αύξηση της καθημερινής άσκησης, ωφελούνται σε βάθος χρόνου.

2. Σύμφωνα με έρευνα (Μαdy Horning και συν.) που δημοσιεύτηκε στις 27-02-2015 στο Scientific Advances και έγινε από το Πανεπιστήμιο Columbia, οι πάσχοντες από σύνδρομο κόπωσης είχαν υψηλότερα επίπεδα τόσο προφλεγμονωδών και αντιφλεγμονωδών επίπεδα κυτοκινών, που ενεργοποιούνται σε καταστάσεις φλεγμονής.

3. Σύμφωνα με έρευνα (Roumiana S. Boneva και συν.) που δημοσιεύτηκε στις 02-02-2015 στο Menopause oι γυναίκες που πάσχουν από ανωμαλίες περιόδου, πόνους κατά την περίοδο, ενδομητρίωση, πρόωρη εμμηνόπαυση ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από σύνδρομο κόπωσης.

4. Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice στις 13/02/2015, το παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ όταν εφαρμόζεται σωστά έχει θέση στην θεραπεία του χρόνιου πόνου.

5. Σύμφωνα με έρευνα (Ken Tokizawa και συν.) που έγινε στην Ιαπωνία από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας και δημοσιεύτηκε στις 23-04-2015 στο Occupational and Environmental Medicine, η κακή ποιότητα ύπνου αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από κόπωση και θερμοπληξία κατά την εργασία υπό υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Ο ύπνος το μεσημέρι μετά το γεύμα για μισή, δρα προστατευτικά στα άτομα αυτά.

Παραπομπές

1.Science Advances 27 Feb 2015: Vol. 1 no. 1 e1400121 DOI: 10.1126/sciadv.1400121
2.The Lancet Psychiatry Volume 2, No. 2, p141–152, February 2015
3. http://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/publishahead/Early_menopause_and_other_gynecologic_risk.98230.aspx
4. Occup Environ Med doi:10.1136/oemed-2014-102548
5. Complementary Therapies in Clinical Practice , February 2015Volume 21, Issue 1, Pages 26–32
6. http://www.medscape.com/

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης