Προτιμήστε σνακ με πρωτεΐνες το απόγευμα – μειώνει τη πρόσληψη θερμίδων το βράδυ

Μια διατροφή με περισσότερες πρωτεΐνες έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των ερευνητών γιατί φαίνεται να οδηγεί σε λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερο σωματικό βάρος.

Τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισούρι που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition συμπεραίνει ότι τα σνακ που έχουν περισσότερες πρωτεΐνες θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν στο αδυνάτισμα. 

Πιο συγκεκριμένα, ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες νωρίς το απόγευμα μειώνει την όρεξη το βράδυ σε σχέση με ένα σνακ που δεν περιέχει αρκετές πρωτεΐνες (και άρα περιέχει περισσότερη ζάχαρη ή λιπαρά).

30% λιγότερες θερμίδες

Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο που επηρεάζουν τα πρωτεϊνούχα σνακ (ξηροί καρποί, γιαούρτι, πουτίγκα σόγιας, βραστό αυγό) την όρεξη και την πρόσληψη τροφής μιας ομάδας εφήβων ηλικίας 13-19 ετών που είχαν κανονικό βάρος ή ήταν ελαφρώς υπέρβαροι.

Οι έφηβοι κατανάλωναν τρία διαφορετικά σνακς κατά τη διάρκεια τριών ημερών. Το πιο επιτυχημένο σνακ, όσον αφορά τη μείωση της όρεξης στο βραδινό γεύμα, ήταν η πουτίγκα από σόγια η οποία περιείχε 26 γραμμάρια πρωτεϊνών, 6 γραμμάρια λίπους και 27 γραμμάρια υδατανθράκων.

Όταν οι νεαροί εθελοντές έτρωγαν το πλούσιο σε πρωτεΐνες απογευματινό, κατανάλωναν κατά 30% λιγότερες θερμίδες το βράδυ απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που δεν έτρωγαν απογευματινό και κατά 20% λιγότερες απ’ όσες οι συνομήλικοί τους που έτρωγαν ένα σνακ με πολλούς υδατάνθρακες και λίπος. Οι νεαροί που έτρωγαν περισσότερες πρωτεΐνες ένιωθαν πιο χορτάτοι όλο το απόγευμα, ενώ πεινούσαν 20 λεπτά αργότερα το βράδυ.

«Ανακαλύψαμε ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες απογευματινό σνακ βοηθεί τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να βελτιώσουν την ποιότητα της διατροφής και την όρεξή τους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Χέδερ Λίντι, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης.

«Στις ηλικίες αυτές το να καθίσει ένας νέος και να φάει κανονικό φαγητό είναι σπάνιο, ενώ τα περισσότερα σνακ που μπορούν να φάνε “στο πόδι” είναι γεμάτα λίπη και ζάχαρη. Ένα υγιεινό σνακ όμως με αρκετές πρωτεΐνες, όχι μόνο περιόρισε το ανθυγιεινό φαγητό το βράδυ, αλλά βελτίωσε τη νοητική λειτουργία των νέων καθώς και τη ψυχική τους διάθεση. Αυτό είναι σημαντικό στην συγκεκριμένη περίοδο της ζωής».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δημοσιεύσει το 2014 μια μελέτη που αφορούσε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών, η οποία βρήκε πως όταν έτρωγαν ένα άπαχο γιαούρτι για απογευματινό κατανάλωναν 100 θερμίδες λιγότερες στο βραδινό τους γεύμα, σε σύγκριση με τη σοκολάτα ή τα κράκερ. Επίσης, με το γιαούρτι καθυστερούσε κατά 20-30 λεπτά να εκδηλωθεί το αίσθημα της πείνας.

Δείτε επίσης