Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη

H μέτρηση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να είναι ένας τρόπος που δείχνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τα άτομα που παρουσιάζουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό ακόμα και σε φάση ηρεμίας, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Research-links55e-diabetesΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σιάνγκ Γκάο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 73.357 άτομα κινεζικής προέλευσης (όλοι ήταν εργαζόμενοι στην εταιρεία εξαγωγής άνθρακα Kailuan Coal) και τους παρακολούθησαν για τέσσερα χρόνια.

Διαπίστωσαν πως όσοι συστηματικά εμφάνιζαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε 10 πρόσθετοι παλμοί το λεπτό σχετίζονται με 23% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Γρήγορος σφυγμός ίσον 60% μεγαλύτερος κίνδυνος για διαβήτη

Επίσης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 7 δημοσιευμένες μελέτες που περιελάμβαναν 97.653 άνδρες και γυναίκες που αφορούσαν άτομα άλλων εθνικοτήτων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με γρήγορο καρδιακό ρυθμό έχουν 59% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους έχουν λιγότερους καρδιακούς παλμούς.

«Ο ταχύτερος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικά ένα νέο προκλινικό δείκτη ή ένα παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη», ανέφερε ο Γκάο.

Προδιαβήτη θεωρείται ότι έχει κάποιος, όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά όχι τόσο υψηλά, ώστε να θεωρηθεί ότι πάσχει από διαβήτη. Οι φυσιολογικές τιμές στο σάκχαρο νηστείας κυμαίνονται από 60 mg/dl έως 110 mg/dl. Αυξημένη τιμή θεωρείται πάνω από 125 mg/dl, σύμφωνα με την Aμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ο γρήγορα σφυγμός συνδέεται με τον κίνδυνο για διαβήτη όχι μόνο σε άτομα κινεζικής προέλευσης αλλά και σε άτομα από διαφορετικές χώρες.

Δείτε επίσης