EFSA: Ασφαλής η κατανάλωση καφεΐνης μέχρι 400 mg την ημέρα

Για πρώτη φορά εκδόθηκαν στην Ευρώπη επίσημες συστάσεις για την καθημερινή κατανάλωση της καφεΐνης.

Σύμφωνα με αυτές τις συστάσεις, η κατανάλωση μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για άντρες και γυναίκες, αλλά σε περίπτωση εγκυμοσύνης πρέπει να περιορίζεται στα 200 mg την ημέρα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA).

kafeinh55kaffΣύμφωνα με την EFSA, η ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης στην Ευρώπη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Στις ηλικίες 18-65 ετών κυμαίνεται από 37 έως 319 mg, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών είναι από 22 έως 417 mg.

Η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.

Τα 400 mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε τέσσερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή σε πέντε φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η EFSA στη δημοσιότητα.

Κατά μέσον όρο, η EFSA λέει ότι:

  •  Ένα φλιτζάνι καφές φίλτρου (200 ml) περιέχει 90 mg καφεΐνη
  •  Ένας μονός εσπρέσο (60 ml) περιέχει 80 m gκαφεΐνη
  •  Ένα κουτάκι ενεργειακό ρόφημα (250 ml) περιέχει 80 mg καφεΐνη
  •  Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (220 ml) περιέχει 50 mg καφεΐνη
  •  Ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα (355 ml) περιέχει 40 mg καφεΐνη
  •  Μία μπάρα σκέτη σοκολάτα (50 γρ.) περιέχει 25 mg καφεΐνη
  •  Μία μπάρα σοκολάτα γάλακτος (50 γρ.) περιέχει 10 mg καφεΐνη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να εκδώσει η EFSA γνωμοδότηση για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για την υγεία η κατανάλωση καφέ – ιδίως όσον αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. διαταραχή του ύπνου, άγχος) και τις επιδράσεις στα κυοφορούντα έμβρυα.

Την σχετική έρευνα έκανε η Επιτροπή Διαιτητικών Προϊόντων, Διατροφής & Αλλεργιών της EFSA.

«Η πρόσληψη καφεΐνης από όλες τις πηγές μέχρι 400 mg την ημέρα (περίπου 5,7 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, για τον μέσο ενήλικα βάρους 70 κιλών) δεν εγείρει ανησυχίες για τους υγιείς ενήλικες εξαιρουμένων των εγκύων», γράφει η γνωμοδότηση.

Κατά την εγκυμοσύνη

«Δεν υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την οξεία τοξικότητα, την κατάσταση των οστών, την καρδιαγγειακή υγεία, τον κίνδυνο για καρκίνο ή την ανδρική γονιμότητα από άλλες, ανάλογες επιτροπές σε προγενέστερες αξιολογήσεις της ποσότητας αυτής, ούτε υπάρχουν διαθέσιμα νέα στοιχεία γι’ αυτές ή για άλλες κλινικές εκβάσεις που να δικαιολογούν τροποποίηση αυτών των συμπερασμάτων», προσθέτει η αναφορά.

Ωστόσο οι έγκυες γυναίκες και οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους πρέπει να περιορίζουν την ποσότητα της καφεΐνης στα 200 mg την ημέρα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος  να γεννήσουν λιποβαρή μωρά (χαμηλού σωματικού βάρους).

Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ελλιπείς.

Δείτε επίσης