Τι παρενέργειες μπορεί να έχουν τα εμφυτεύματα προσώπου (κολλαγόνο και υαλουρονικό)

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι τα δερματικά fillers (ενέσιμα εμφυτεύματα) που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους στο πρόσωπο μπορεί κατά λάθος να εγχυθούν εντός μικρών αγγείων του αίματος και έτσι να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Derm5555alfillerpatientΤα ενέσιμα εμφυτεύματα (περιλαμβάνονται το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ) εφαρμόζονται με σκοπό να αμβλύνουν τις ρυτίδες ή για να αυξήσουν τον όγκο σε ορισμένες περιοχές του προσώπου (π.χ. στα χείλη).

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, υπάρχει ο πολύ μικρός αλλά υπαρκτός κίνδυνος να εγχυθούν μέσα σε κάποιο μικροσκοπικό αιμοφόρο αγγείο, προκαλώντας απόφραξη που εμποδίζει την αιμάτωση του παρακείμενου ιστού, εξηγεί η FDA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθούν τα ενέσιμα εμφυτεύματα μέσω της ροής του αίματος σε άλλα τμήματα του σώματος, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα οράσεως, τύφλωση και βλάβη και/ή νέκρωση του δέρματος και των υπερκείμενων δομών του προσώπου, προσθέτει.

Τα συμπτώματα

Η FDA τονίζει ότι είναι απαραίτητος ο ιατρικός έλεγχος όταν κάποιος εκδηλώσει στη διάρκεια ή σύντομα μετά την εφαρμογή του filler οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  •  Ασυνήθιστο πόνο.
  •  Αλλαγές στην όραση.
  •  Λεύκανση του δέρματος κοντά στο σημείο όπου έγινε η ένεση.
  •  Συμπτώματα εγκεφαλικού (π.χ. δυσκολίες στην ομιλία, μούδιασμα ή αδυναμία του προσώπου, του χεριού ή του ποδιού στην μια πλευρά του σώματος, δυσκολίες στη βάδιση, «πτώση» του προσώπου, δυνατό πονοκέφαλο, ίλιγγο ή σύγχυση).

Όσον αφορά τους πλαστικούς γιατρούς, η FDA λέει επίσης πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούν γεμίσματα μαλακών μορίων δίχως να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία. Θα πρέπει επίσης να μελετούν και να γνωρίζουν καλά την ανατομία των αιμοφόρων αγγείων του κάθε πελάτη τους. Τονίζει, τέλος, ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν για τους δυνητικούς κινδύνους από αυτού του είδους τις αισθητικές εφαρμογές, αλλά και ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να τους ανησυχήσουν.

Φρύδια, μύτη και μάτια

Η κατά λάθος έγχυση ενός filler σε ένα αιμοφόρο αγγείο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο πρόσωπο. Ωστόσο η FDA διαπίστωσε, αναλύοντας τα μέχρι σήμερα στοιχεία ότι συνηθέστερα παρατηρείται ανάμεσα στα φρύδια και στη μύτη, πάνω και γύρω από τη μύτη, στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια.

Η FDA έχει ζητήσει από τις εταιρείες που παρασκευάζουν κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ ή άλλα γεμίσματα προσώπου να ανανεώσουν τις οδηγίες χρήσης τους, προσθέτοντας τις νέες προειδοποιήσεις για τους δυνητικούς κινδύνους από την έγχυση εντός αιμοφόρου αγγείου.

Και συνιστά σε όσους θέλουν να κάνουν ενέσιμα εμφυτεύματα στο πρόσωπό τους να συζητούν με τους πλαστικούς γιατρούς και τους δερματολόγους τους για τις κατάλληλες θέσεις όπου θα γίνει η έγχυση, καθώς και για τους δυνητικούς κινδύνους. Τους συνιστά επίσης να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσεως ενός ενέσιμου γεμίσματος. Πολύ σημαντικό είναι να ρωτούν τον γιατρό για την εκπαίδευση και την εμπειρία του με τις εγχύσεις fillers.

Δείτε επίσης