Νευροδερματίτιδα: Συμπτώματα και θεραπεία

Η νευροδερματίτιδα είναι συνηθισμένη δερματική νόσος που καμιά φορά αναφέρεται ως χρόνιος απλός λειχήνας και συνίσταται στη δημιουργία μικρών, επίπεδων πλακών διαφόρων μεγεθών με διάμετρο γενικά από 2,5 έως 25 εκατοστά.

Οι πλάκες έχουν καθορισμένα όρια τα οποία έχουν λειχηνοποιηθεί.

Η νευροδερματίτιδα δεν είναι μεταδοτική και δεν είναι απειλητική για την υγεία ωστόσο μπορεί να γίνει ανυπόφορη.

ab8094555bfb54cfd6_LΣυμπτώματα

Η νευροδερματίτιδα χτυπά περισσότερο τα παιδιά, ενώ αφορά και σημαντικό αριθμό ενηλίκων στην Ευρώπη. Προσβάλλει πάνω από το 10% των παιδιών και περίπου το 3% των ενηλίκων. Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως στις βιομηχανικές χώρες.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με το τσίμπημα του κουνουπιού, με τη διαφορά ότι είναι χρόνια. Η φαγούρα και ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του δέρματος και σε λοιμώξεις από βακτήρια.

Σημεία και συμπτώματα

• Φαγούρα που επιδεινώνεται ύστερα από νευρική ένταση.
• Μικρά σημεία από παχύ, σκληρό δέρμα.
• Σημάδια από ξύσιμο (εκδορές).

Μερικές φορές οι πάσχοντες οδηγούνται στα όρια της απελπισίας γιατί νιώθουν έντονο αίσθημα φαγούρας.

Αιτίες

Τα αίτια της ασθένειας δεν είναι γνωστά. Παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση της πάθησης είναι το στρες, οι αλλεργίες, καθώς και βακτήρια ή μύκητες που ζουν στο δέρμα.

Η νευροδερματίτιδα μπορεί να προκληθεί, όταν κάτι, όπως ένα σφιχτό ρούχο, τρίβει ή ξύνει το δέρμα σας. Ο ερεθισμός μπορεί να σας κάνει να τρίβετε ή να ξύνετε επανειλημμένα το δέρμα. Τα μάλλινα υφάσματα επιδεινώνουν αισθητά τα συμπτώματα της πάθησης.

Συνηθισμένα σημεία που εμφανίζεται είναι οι αγκώνες, η μέση, το έξω μέρος των πήχεων ή των βραχιόνων και το πίσω μέρος του λαιμού σας.

Η γενικευμένη νευροδερματίτιδα είναι μια παρόμοια κατάσταση, αλλά συνήθως προσβάλλει μεγάλο μέρος του σώματος. Το δέρμα που προσβάλλεται είναι λιγότερο σκληρό. Η μακράς διάρκειας νευροδερματίτιδα μπορεί να έχει καστανό χρώμα. Η κατάσταση αυτή συνδέεται συχνά με νευρική ένταση και στρες.

Θεραπεία

Η κύρια θεραπεία για αυτά τα δερματικά προβλήματα είναι να σταματήσετε το ξύσιμο, που προκαλεί μεγαλύτερο φαγούρα δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Αν δεν μπορείτε να αγνοήσετε τα σημεία που προκαλούν φαγούρα, δοκιμάστε να βάλετε εκεί έναν επίδεσμο που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν αλλά όχι να αντιμετωπιστούν οριστικά.

Τα αντιισταμινικά και τα αγχολυτικά (κατά της ανησυχίας και του στρες) φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το ξύσιμο, αλλά ο γιατρός σας θα πρέπει να παρακολουθεί τη χρήση αγχολυτικών, επειδή μπορεί να σας προκαλέσουν εθισμό.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλοιφές με υδροκορτιζόνη, για να μειώσει τη φαγούρα και τη φλεγμονή. Αν η φλεγμονή είναι πιο έντονη, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα πιο ισχυρό σκεύασμα κορτιζόνης.

Επιπλέον, οι παχιές πλάκες μπορεί να λεπτύνουν με αλοιφές που περιέχουν πίσσα ή σαλικυλικό οξύ, που ανακουφίζουν και προκαλούν απολέπιση.

Δείτε επίσης