Οριστική απώλεια βάρους με γαστρικό μανίκι

Είναι γεγονός ότι το σωματικό βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας, τόσο όσον αφορά στην υγεία μας, όσο και αναφορικά με την κοινωνική μας αποδοχή.

Οι υπέρβαροι ή οι παχύσαρκοι άνθρωποι πολύ συχνά βιώνουν ρατσισμό λόγω του σωματικού τους βάρους και πολλές φορές ενδεχομένως να μην μπορούν ούτε καν να εργαστούν καθώς τους απορρίπτουν, εξαιτίας του αυξημένου τους σωματικού βάρους. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας επηρεάζουν κυρίως την υγεία του πάσχοντος.

j0430paxysar55792Συγκεκριμένα, λόγω της παχυσαρκίας μπορεί να προκληθεί σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος και γενικότερα παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν τη λειτουργία της καρδιάς, υπερχοληστερολαιμία, οστεοαρθρίτιδα και προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως ροχαλητό, σύνδρομο ύπνου – άπνοιας.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιπτώσεις παχυσαρκίας που απειλούν την υγεία των πασχόντων, για αυτό το λόγο άλλωστε διοργανώνονται σεμινάρια και ημερίδες για το συγκεκριμένο θέμα, προβάλλονται εκπομπές με τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσρακίας και αναλύονται τρόποι για την αντιμετώπισή της.

Ο συνδυασμός καλής διατροφής και γυμναστικής έχει αποδειχθεί σωτήριος για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από παχυσαρκία. Το βασικό πλεονέκτημα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να επιτευχθεί απώλεια κιλών, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια Μεσογειακή χώρα, με μεσογειακά προϊόντα που είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την σωστή διατροφή μας.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν εξειδικευμένοι επιστήμονες του χώρου, είναι ότι αν δεν μπορεί κάποιος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με άσκηση, πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγει χημικές δίαιτες και σκευάσματα που μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ιδανική επιλογή για αυτές τις περιπτώσεις είναι η χειρουργική επέμβαση.

Το γαστρικό μανίκι αποτελεί την πιο κατάλληλη χειρουργική επέμβαση. Με τον όρο γαστρικό μανίκι ή γαστροπλαστική sleeve, ουσιαστικά αναφερόμαστε σε μια λαπαροσκοπική τεχνική με στόχο τον περιορισμό του στομάχου.

Με τη συγκεκριμένη επέμβαση επιτυγχάνονται:

  • Γαστρικός περιορισμός, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μη μπορεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού.
  • Καταστολή των νευροορµονικών µηχανισµών της πείνας. Το γαστρικό μανίκι καταστέλλει άμεσα την όρεξη γιατί διακόπτει τη νευροορμονική επικοινωνία του στομάχου με τον εγκέφαλο.
  • Ήπια ανορεξία.
  • Δεν υπάρχουν αποφράξεις και εµετοί.
  • Αποφεύγονται ορισµένες επιπλοκές, γιατί δεν δημιουργούνται στενώσεις και δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν τοποθετούνται ξένα υλικά στην κοιλιά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του γαστρικού δαχτυλίου και πως πως είναι μια επέμβαση για την οποία ο ασθενής μετεγχειρητικά δεν χρειάζεται να προβεί στη λήψη κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Διαιτολόγων, είναι απαραίτητη η λήψη βιταμινών.

Τα αποτελέσματα της επέμβασης φαίνονται άμεσα, καθώς μέσα στον πρώτο χρόνο κατά μέσο όρο οι ασθενείς παρουσιάζουν απώλεια βάρους της τάξεως του 60-70% και τα επόμενα χρόνια η απώλεια συνεχίζεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Το τελικό βάρος θα οριστικοποιηθεί τον δεύτερο ή τρίτο χρόνο μετά την πραγματοποίηση της επέμβασης και μόνο σε ένα ποσοστό της τάξης του 5-10% παρατηρείται μικρή αύξηση βάρους. Το γαστρικό μανίκι είναι μια χειρουργική θεραπεία όπου τα αποτελέσματά της θεωρούνται οριστικά.

Δείτε επίσης