Ξάνθωμα και ξανθέλασμα

Το ξάνθωμα και το ξανθέλασμα  είναι κιτρινωπές πλάκες που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα και έχουν έντονα καθορισμένα όρια. Οι πλάκες αφαιρούνται, αλλά μπορεί να εμφανιστούν πάλι.

Σημεία και συμπτώματα
• Μαλακές, λιπώδεις, κιτρινωπές πλάκες κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Ξάνθωμα

Το ξάνθωμα είναι σύμπτωμα υποκείμενης νόσου του μεταβολισμού που αυξάνει τα λιπίδια του αίματος. Τα ξανθώματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας, αλλά συνηθέστερα αναπτύσσονται πάνω από αρθρώσεις ή τένοντες.

Το ξάνθωμα περιέχει αρκετή χοληστερίνη που διαρρέει από το αίμα στα άτομα που πάσχουν από πολύ υψηλή χοληστερίνη από τη γέννησή τους.

SoftTissue_555Xanthoma1_ResizedΣε ορισμένες παθήσεις έχουν την τάση να εμφανίζονται εκεί που το δέρμα σας δέχεται επίμονη πίεση, όπως στα γόνατα, στους αγκώνες, στις παλάμες, στα πέλματα και στους γλουτούς σας. Οι πλάκες είναι επίπεδες και ποικίλλουν ως προς το μέγεθος από λιγότερο από 2,5 εκατοστά μέχρι περισσότερο από 7,5 εκατοστά.

Ξανθέλασμα

Το ξανθέλασμα είναι μια μορφή ξανθώματος που εμφανίζεται κοντά στα μάτια. Είναι επίπεδες πλάκες και εμφανίζονται στο δέρμα επάνω από τα βλέφαρα, κοντά στη μύτη σας. Είναι ανώδυνες και ακίνδυνες, όμως συχνά συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σας (υπερλιπιδαιμία).

Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε ανάλυση αίματος για έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.

Δείτε επίσης