Τεστ αίματος βρίσκει όλες τις μολύνσεις του παρελθόντος από ιούς

Από μια μόνο μόνο σταγόνα αίματος μπορούν φανούν όλες οι λοιμώξεις από ιούς που έχει περάσει κάποιος στο παρελθόν και φυσικά αυτές που έχει τώρα.

Η μέθοδος ονομάζεται VirScan και είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και αποτελεί μεγάλη πρόοδος σε σχέση με τις σημερινές διαγνωστικές τεχνικές, που εξετάσουν κάθε ιό ξεχωριστά.

testblods5bllΗ εξέταση αίματος ανιχνεύει ταυτόχρονα τα αντισώματα από οποιοδήποτε από τα 206 είδη ιών (συνολικά υπάρχουν πάνω από 1.000 στελέχη). Κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά έναν ιό για πρώτη φορά, γεννά αντισώματα, η παρουσία των οποίων διατηρείται στο αίμα, έτσι ώστε είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή μετά από πολύ καιρό.

Την νέα μέθοδο σχεδίασαν ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιούζ, με επικεφαλής τον Στέφεν Έλετζ, και την παρουσίασαν στο περιοδικό Science. Η εξέταση αίματος βρίσκει όλο το ιστορικό των μολύνσεων από ιούς ενός ατόμου και δεν περιορίζεται στην επιμέρους ανάλυση για συγκεκριμένα μικρόβια. Μάλιστα η εξέταση είναι φθηνή με κόστος μόλις 25 δολάρια.

Αποτελεσματικό κατά 95-100%

Οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία το VirScan σε δείγματα αίματος από 569 ανθρώπους από διάφορες χώρες. Κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει στο σώμα του αντισώματα κατά 10 διαφορετικών ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι στις ανεπτυγμένες, προφανώς επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερους ιούς. Ορισμένοι άνθρωποι βρέθηκε πως φέρουν στο αίμα τους αντισώματα ακόμα και 84 διαφορετικών ιών.

Η αποτελεσματικότητα του τεστ κινείται στο 95-100% και δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα για ανθρώπους που δεν έχουν κάποια λοίμωξη.

Σύμφωνα με τον Έλετζ, το τεστ αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ανιχνεύσει μαζικά τα αντισώματα όχι μόνο έναντι των ιών, αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.

Δείτε επίσης