Το λίπος αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης μετά το έμφραγμα

Ανακοινώθηκε σε ένα σημαντικό συνέδριο ότι το λίπος που περιβάλλει μια αρτηρία στην οποία υπάρχει βλάβη απελευθερώνει χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της καρδιακής πάθησης.

Ο Χαράλαμπος Αντωνιάδης αναπληρωτής καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ερευνητής στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας στη διάσκεψη της British Cardiovascular Society στο Μάντσεστερ.

AgeW555ellLRΤο παράδοξο της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία φαίνεται ότι βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά το έμφραγμα, επειδή το λίπος  καταπολεμά το οξειδωτικό στρες.

Το εύρημα αυτό πιστεύεται ότι εξηγεί το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας», δηλαδή ότι ενώ οι άνθρωποι με αρκετά κιλά έχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, όταν συμβαίνει έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης από αυτούς που έχουν κανονικό βάρος.

Στη νέα έρευνα αναλύθηκαν ιστοί που συνελέγησαν από ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχειρήσεις καρδιάς. Διαπιστώθηκε πως όταν αρχίζει να αναπτύσσεται η στεφανιαία νόσος, η καρδιά και οι στεφανιαίες αρτηρίες που την τροφοδοτούν με αίμα στέλνουν μήνυμα στο λίπος που τις περιβάλλει για να απελευθερώσει χημικές ουσίες που θα την καταπολεμήσουν.

Οι ουσίες αυτές ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή περιορίζουν τόσο τη φλεγμονή όσο και το οξειδωτικό στρες που ευθύνονται για την ανάπτυξη του προβλήματος.

Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρει σήμερα ότι το σωματικό λίπος βλάπτει την καρδιά, αλλά τώρα ανακαλύφθηκε μια τελείως άγνωστη λειτουργία του.

Νέες θεραπευτικές προοπτικές

“Το σωματικό λίπος έχει κακή φήμη, αλλά μαθαίνουμε ολοένα περισσότερα για το πως και γιατί ορισμένα είδη λίπους είναι στην πραγματικότητα ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο Αντωνιάδης. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν σημαντικό βήμα προς μία θεραπεία, η οποία θα εξασφαλίζει ότι το λίπος θα παραμένει ανέπαφο στη θέση του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για να προστατεύει από την καρδιοπάθεια”.

Ο καθηγητής Τζέρεμυ Πήρσον, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Cardiovascular Society είπε: «Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς οι καρδιακές παθήσεις αναπτύσσονται και ποιες διαδικασίες στο σώμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη. Αυτή η έρευνα υψηλής ποιότητας έδωσε νέες προοπτικές για τον ρόλο του λίπους στις καρδιακές παθήσεις και θε επηρεάσει η μελλοντική θεραπεία”.

Δείτε επίσης