Τι είναι το μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι αρκετά συνηθισμένη επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από βακτήρια, από σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο ή και από τα δύο.

Τα συμπτώματα είναι κόκκινα έλκη με φαγούρα, με κίτρινες ή γκρίζες κρούστες στο πρόσωπο, στις κνήμες ή στους βραχίονες.

molymataiko khrio55Το κηρίο είναι πολύ μεταδοτικό και μεταδίδεται από την φυσική επαφή είτε με τη μολυσμένη περιοχή ή με αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή για την υγιεινή του σημείου αυτού, ή μολυσμένα χέρια.

Συμπτώματα

Το μολυσματικό κηρίο (impetigo contagiosa) μπορεί να εμφανιστεί σε ομαλό δέρμα, αλλά τα βακτήρια συνήθως εισβάλλουν από μια σχισμή, ένα γδάρσιμο, δήγμα εντόμου ή μια περιοχή ξερού δέρματος με φλεγμονή.

Η μόλυνση αρχίζει σαν κόκκινο έλκος που βγάζει φυσαλίδες για λίγο και μετά βγάζει υγρό τις επόμενες λίγες ημέρες, για να σχηματίσει κολλώδη κρούστα. Το έλκος έχει την τάση να μεγαλώνει και είναι μεταδοτικό με από επαφή με βακτήρια από το υγρό των φλυκταινών. Κάθε φυσική επαφή, όπως το ξύσιμο, μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε άλλα μέρη του σώματος ή ακόμα και σε άλλους ανθρώπους.

Στην ελκωτική μορφή του μολυσματικού κηρίου (έκθυμα) εμφανίζονται παχιές καφέ-μαύρες κρούστες με φαγούρα, που περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα βακτήρια μπορεί να εισβάλουν στο αίμα και στα παιδιά να οδηγήσουν σε νεφροπάθεια.

Η συχνότητα του κηρίου είναι μεγαλύτερη στα παιδιά με κακές συνθήκες υγιεινής. Στους ενήλικες εμφανίζεται κυρίως ως επιπλοκή ενός υποκείμενου δερματικού προβλήματος.

Διάγνωση

Η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου μπορεί να γίνει με την εξέταση του δέρματος και την εργαστηριακή ανάλυση των βακτηρίων που προκαλούν τη λοίμωξη σας.

Θεραπεία

Τα τοπικά φάρμακα είναι συχνά αποτελεσματικά για περιορισμένες και μικρές λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να βοηθήσει η χρήση κομπρέσας με αραιωμένο ξίδι.

Για να κάνετε αυτή την κομπρέσα, διπλώστε ένα καθαρό ύφασμα και μουσκέψτε το σε διάλυμα 30 γραμμάρια λευκού ξιδιού σε ένα ή δύο λίτρα νερό. Για πιο εκτεταμένες λοιμώξεις ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει αντιβιοτικά από το στόμα.

Πλύνετε το σημείο πολλές φορές με αντιβακτηριακό σαπούνι ή καθαριστικό, για να μαλακώσουν οι κρούστες και μετά αφαιρέστε τες με προσοχή.

Για να αποφύγετε να μεταδώσετε τη λοίμωξη, μη χρησιμοποιείτε πετσέτες, ρούχα ή ξυριστικές μηχανές από κοινού με άλλους.

Αποφύγετε την επαφή με το δέρμα, μέχρι να υποχωρήσει η κατάσταση. Τα έλκη επουλώνονται αργά, αλλά το ποσοστό επιτυχούς θεραπείας είναι πολύ υψηλό.

Δείτε περισσότερα για το μολυσματικό κηρίο εδώ.

Δείτε επίσης