Η ομάδα αίματος 0 προστατεύει από το Αλτσχάιμερ – παρέχει περισσότερη φαιά ουσία

Η ομάδα αίματος μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε.

Οι επιστήμονες λένε ότι βρήκαν πως τα άτομα τα οποία ανήκουν στην ομάδα αίματος “μηδέν” έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους από ό, τι εκείνα που έχουν ομάδες αίματος «Α», «Β» ή «ΑΒ».

Αυτό τους βοηθά στην προστασία από ορισμένες ασθένειες του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

omad aimaa55Παρά το γεγονός ότι το αίμα είναι φτιαγμένο από τα ίδια βασικά στοιχεία, δεν είναι ίδιο για όλους τους ανθρώπους.

Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά είδη κοινών ομάδων αίματος που καθορίζονται από την παρουσία ή απουσία ορισμένων αντιγόνων – ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση.

Δεδομένου ότι ορισμένα αντιγόνα μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και να επιτεθούν σε περίπτωση μετάγγισης αίματος, πρέπει σ’ αυτή την περίπτωση οι ομάδες αίματος να ταιριάζουν.

Καλύτερη προστασία από τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sheffield και είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι οι ομάδες αίματος παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί κάποιες να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα IRCCS San Camillo Νοσοκομείο στη Βενετία.

Οι νευροεπιστήμονες Matteo De Marco και Annalena Venneri έκαναν αυτή την ανακάλυψη μετά από ανάλυση αποτελεσμάτων 189 Μαγνητικών Τομογραφιών (MRI) από υγιείς εθελοντές. Υπολόγισαν τις ποσότητες της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους και διερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων ομάδων αίματος.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Brain Research Bulletin, δείχνουν ότι τα άτομα με ομάδα «0» έχουν περισσότερη φαιά ουσία στην οπίσθια αναλογία της παρεγκεφαλίδας. Τα άτομα με «Α», «Β» ή «ΑΒ» ομάδες αίματος έχουν μικρότερο όγκο φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του αριστερού ιππόκαμπου, η οποία είναι μία από τις πρώτες που καταστρέφονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Καθώς γερνάμε μειώνεται ο όγκος της φαιάς ουσίας σε όλους τους ανθρώπους αλλά για τους ηλικιωμένους η διαφορά ανάλογα με την ομάδα αίματος μπορεί να έχει σημασία.

Η καθηγήτρια Venneri είπε: «Αυτό που γνωρίζουμε σήμερα είναι ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά στον όγκο της φαιάς ουσίας μεταξύ των ανθρώπων, και τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν τις καθιερωμένες κλινικές παρατηρήσεις. Κατά πάσα πιθανότητα η βιολογία των ομάδων αίματος επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Τώρα πρέπει να καταλάβουμε πώς και γιατί συμβαίνει αυτό».

Δείτε επίσης