Επιχείλιος έρπης: Τα μέτρα που θα σας ανακουφίσουν

Το σενάριο είναι πολύ γνωστό: Νιώθετε φαγούρα στο χείλος σας και ένα μικρό σκληρό σημείο που δεν μπορείτε να δείτε. Σίγουρα σε μία ή δύο ημέρες εμφανίζεται μια κόκκινη φουσκάλα στο χείλος σας. Είναι ένας επιχείλιος έρπης που δεν υπάρχει τρόπος να τον κρύψετε ή να τον κάνετε να υποχωρήσει γρήγορα.

7bb267555ed4_LΟ επιχείλιος έρπης είναι διαφορετικός από την αφθώδη στοματίτιδα, μια κατάσταση που καμιά φορά οι άνθρωποι συνδέουν με αυτόν. Προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτικός. Η αφθώδης στοματίτιδα, που δεν είναι μεταδοτική, προκαλεί έλκη στους μαλακούς ιστούς μέσα στο στόμα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και 20 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να διαρκέσουν 7 έως 10 ημέρες. Οι φυσαλίδες σχηματίζονται, σπάνε και βγάζουν υγρό. Σχηματίζεται μια κίτρινη εσχάρα που τελικά πέφτει και αποκαλύπτεται η ροζ περιοχή επούλωσης του δέρματος. Μετά ο ιός πέφτει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στα νευρικά κύτταρα.

Αν και είναι ασυνήθιστο, ο επιχείλιος έρπης μπορεί να εμφανιστεί στα ούλα ή στον ουρανίσκο (σκληρή υπερώα). Περιστασιακά εμφανίζεται στα ρουθούνια, στα μάγουλα ή στα δάχτυλα σας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Μικρές φυσαλίδες γεμάτες υγρό σε μια υπερυψωμένη, κόκκινη, επώδυνη περιοχή του δέρματος, που συνήθως βρίσκεται στα χείλη αλλά καμιά φορά και στα ρουθούνια, στα μάγουλα ή στα δάχτυλα.
  • Πόνος ή μυρμήγκιασμα που συχνά προηγούνται κατά 1 έως 2 ημέρες πριν την εμφάνιση των φλυκταινών.

Ορισμένα στελέχη του ιού του έρπητα προκαλούν επιχείλιο έρπητα, συνήθως ο ιός του έρπητα τύπου 1, ενώ ο ιός του έρπητα τύπου 2 ευθύνεται για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων. Όμως καθένας από τους δύο τύπους μπορεί να προκαλέσει έλκη στην περιοχή του προσώπου ή των γεννητικών οργάνων.

Μετάδοση

Μπορεί να κολλήσετε επιχείλιο έρπητα από ένα άλλο άτομο που έχει ενεργό λοίμωξη. Η κοινή χρήση σκευών, ξυραφιών και πετσετών μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης είναι από τη στιγμή που εμφανίζεται η φουσκάλα, μέχρι να στεγνώσει τελείως και να σχηματίσει εσχάρα. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη τάση να πάθετε επιχείλιο έρπητα, αν ένα μέλος της οικογένειας σας τον παθαίνει επίσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεταδοτικότητα του, αλλά πιθανότατα οφείλεται και σε γενετική ευπάθεια.

Ο ιός του έρπητα μπορεί να εμφανιστεί πάλι ως ενεργή λοίμωξη στην αρχική θέση ή κοντά σε αυτήν προκαλώντας έναν ακόμα επιχείλιο έρπητα. Πριν από κάθε προσβολή μπορεί να νιώσετε κνησμό ή αυξημένη ευαισθησία. Οι υποτροπές γενικά είναι πιο ήπιες από την αρχική προσβολή και μπορεί να προκληθούν από την περίοδο, την έκθεση στον ήλιο, το στρες ή από οποιαδήποτε νόσο που συνοδεύεται από πυρετό.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον επιχείλιο έρπητα με τη φυσική εξέταση. Μια καλλιέργεια ή επίχρισμα υλικού από το έλκος μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία ιού του απλού έρπητα, αλλά σπάνια είναι απαραίτητη.

Πόσο σοβαρός είναι ο επιχείλιος έρπης; Ο επιχείλιος έρπης είναι συνηθισμένος και σπάνια προκαλεί προβλήματα εκτός από ενόχληση και αισθητικό πρόβλημα. Η θεραπεία καμιά φορά μπορεί να ανακουφίσει λίγο από την ενόχληση. Όμως η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μερικές πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.

Αν έχετε επιχείλιο έρπητα, αποφύγετε την επαφή με βρέφη, με οποιονδήποτε έχει έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) και με άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως όσοι πάσχουν από καρκίνο ή AIDS και άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνου. Ο ιός του έρπητα μπορεί να είναι επικίνδυνος για τη ζωή αυτών των ατόμων.

Αντιμετώπιση

Στους περισσότερους ενήλικες και ειδικά στα παιδιά ο επιχείλιος έρπης υποχωρεί χωρίς θεραπεία σε 7-10 ημέρες. Στο μεταξύ τα παρακάτω μέτρα μπορεί να σας ανακουφίσουν:

  • Βάλτε οινόπνευμα εντριβών ή αραιωμένο λευκό ξίδι, για να ξεραθεί το έλκος.
  • Δοκιμάστε αναισθητικά του εμπορίου που περιέχουν βενζοκαΐνη μπορεί να ανακουφίζουν, αλλά δεν επιταχύνουν την επούλωση.
  • Βάλτε πάγο στις φυσαλίδες, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
  • Πάρτε παυσίπονο, αν το έλκος πονάει ακόμα, αφού στεγνώσει, και το αναισθητικό ή ο πάγος δε βοηθάνε.
  • Αποφύγετε να πιάνετε, να πιέζετε ή να τρυπάτε τις φυσαλίδες.

Αν παρουσιάζετε συχνές ή βαριές κρίσεις επιχείλιου έρπητα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει ένα φάρμακο κατά των ιών. Τα φάρμακα μπορεί να βραχύνουν τη διάρκεια του επιχείλιου έρπητα, δε θα εμποδίσουν όμως την υποτροπή του.

Δείτε επίσης