Το εγκεφαλικό γερνάει το μυαλό κατά 8 χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, ένα εγκεφαλικό μπορεί να κάνει το μυαλό να γεράσει 8 χρόνια, κατά μέσο όρο, επηρεάζοντας την μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης. Αυτό μάλιστα συμβαίνει άμεσα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Δημόσιας υγεία του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν 4.900 άτομα, ηλικίας 65 ετών και άνω σχετικά με την μνήμη και τη σκέψη τους.

stroke5555-mainΕπικεντρώθηκαν στα άτομα που αρχικά δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή άνοιας και υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο στα 12 χρόνια που κράτησε η μελέτη αρχίζοντας από το 1998.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των σκορ των γνωστικών τεστ το διάστημα 1998-2012, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο εμφάνισαν στη συνέχεια μεγάλη επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών τους.

Η ταχύτητα σκέψης και η μνήμη έμοιαζαν σαν να είχαν γεράσει κατά 8 χρόνια, μέσα σε μια νύχτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη αναδεικνύει την σημασία της πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου στον γενικό πληθυσμό.

«Θα πρέπει να σχεδιαστούν πολιτικές υγείας για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, την αποφυγή του καπνίσματος, τον έλεγχο του σακχάρου και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία», αναφέρουν.

Δείτε επίσης