15-20 γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής

Δέκα γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα (όπως είναι τα καρύδια και τα φιστίκια) μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχ, στην Ολλανδία, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Πάντως η μελέτη δεν βρήκε όφελος από το φυστικοβούτυρο.

Οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες αλλά παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδίως για την καρδιά. Αποτελούν καλές πηγές ωφέλιμων συστατικών, όπως είναι οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη Ε, τα αντιοξειδωτικά και διάφορες άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ειδικά τα καρύδια περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα άλφα λινολενικού οξέος (ανήκει στην κατηγορία των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων).

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τους ξηρούς καρπούς με μειωμένο κίνδυνο θρομβώσεων, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας.

Μειωμένη πιθανότητα για πρόωρο θάνατο

Τώρα, η νέα μελέτη δείχνει ότι οι ξηροί καρποί προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο από διάφορα νοσήματα πέρα από τα καρδιαγγειακά.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 120.852 άνδρες και γυναίκες οι οποίοι το 1986, όταν είχαν ηλικία 55 έως 69 ετών και  είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους και τις αιτίες τους με την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Όσοι έτρωγαν κάθε μέρα 10-15 γραμμάρια καρύδια ή φιστίκια είχαν συνολικά 23% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Αυτό οφειλόταν στο ότι διέτρεχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από διάφορες ασθένειες.

Ειδικότερα είχαν:

  •  44% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.
  •  39% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από αναπνευστικά νοσήματα.
  •  39% μειωμένο κίνδυνο να πεθάνουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Η μελέτη έδειξε ότι είχαν μειωμένο (κατά 17%) κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είχαν και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ωστόσο δεν υπήρχε όφελος από το φυστικοβούτυρο, το οποίο περιέχει αρκετό αλάτι και τρανς λιπαρά (υδρογονωμένο λίπος).

Δείτε επίσης