Τριχόπτωση γυναικείου και ανδρικού τύπου

Τα μαλλιά σας αποτελούνται από κεράτινη, την ίδια πρωτεΐνη που σχηματίζει τα νύχια και το εξωτερικό στρώμα του δέρματος σας. Το τμήμα των μαλλιών που βγαίνει από το δέρμα σας είναι το στέλεχος της τρίχας.

Κατά μέσο όρο το κεφάλι έχει περίπου 100.000 τρίχες. Κάτω από το δέρμα σας είναι η ρίζα της τρίχας που περικλείεται σε ένα σάκο που λέγεται θυλάκιο της τρίχας. Μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στη βάση του θυλακίου τρέφουν την τρίχα σας. Κοντά της αδένες που εκκρίνουν λάδι διατηρούν την τρίχα γυαλιστερή και κάπως αδιάβροχη.

ha55555ir_lossΚάθε στέλεχος τρίχας αποτελείται από τρία στρώματα. Το εξωτερικό στρώμα (υμένιο) είναι λεπτό και άχρωμο. Το μέσο στρώμα (φλοιός) είναι το πιο παχύ. Καθορίζει το χρώμα των μαλλιών σας και το αν τα μαλλιά σας είναι ίσια ή κατσαρά. Το χρώμα των μαλλιών σας είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μελανίνης από τα χρωστικά κύτταρα. Τα ξανθά μαλλιά έχουν λίγους κόκκους μελανίνης στο στρώμα του φλοιού, ενώ τα σκούρα μαλλιά έχουν πολλούς.

Το πιο εσωτερικό στρώμα (μυελώδες) είναι σχεδόν χεδόν άχρωμο και δεν επεκτείνεται μέχρι την άκρη του στελέχους της τρίχας. Το φως που αντανακλάται από το μυελώδες στρώμα δημιουργεί την λάμψη και τις παραλλαγές στον τόνο του χρώματος.

Όπως τα κύτταρα του δέρματος, τα μαλλιά μεγαλώνουν και πέφτουν τακτικά. Στους περισσότερους ανθρώπους το 90% των μαλλιών του κεφαλιού τους περνούν ένα στάδιο ανάπτυξης 4 έως 5 ετών σε κάθε δεδομένη στιγμή. Το άλλο 10% βρίσκεται σε κατάσταση ανάπαυσης 2 έως 3 μήνες και μετά πέφτει. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν 50-100 τρίχες κάθε μέρα. Αυτά τα μαλλιά συνήθως αντικαθίστανται από νέα που μεγαλώνουν με ρυθμό περίπου 12 χιλιοστά κάθε μήνα. Όταν ο ρυθμός αποβολής ξεπερνάει το ρυθμό ανανέωσης, έχουμε τριχόπτωση. Οι νέες τρίχες μπορεί να είναι πιο λεπτές από τις τρίχες που αποβλήθηκαν ή μπορεί να μη φυτρώσουν οδηγώντας έτσι σε φαλάκρα.

Τριχόπτωση

Μπορεί αρχικά να παρατηρήσετε λίγες παραπάνω τρίχες στο νεροχύτη ή στη χτένα σας και στη συνέχεια κοιτάζοντας στον καθρέφτη μπορεί να βλέπετε μεγαλύτερο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής σας να μένει ακάλυπτο. Όλοι μπορούν να έχουν τριχόπτωση, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η τριχόπτωση, η αραίωση των μαλλιών σας λόγω της υπερβολικής απώλειας τριχών από το τριχωτό της κεφαλής (φαλάκρα), μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής, χρήσης ορισμένων φαρμάκων ή υποκείμενης ιατρικής κατάστασης.

Ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση είναι αλωπεκία. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι γνωστός ως ανδρογενής αλωπεκία ή σχηματική αλωπεκία. Γενικά είναι μόνιμη και συνήθως μπορεί να αποδοθεί σε κληρονομικότητα. Περίπου το 95% της αλωπεκίας οφείλεται στο οικογενειακό ιστορικό. Η κληρονομικότητα επηρεάζει επίσης την ηλικία που αρχίζετε να χάνετε μαλλιά καθώς και την ταχύτητα, το σχήμα και την έκταση της τριχόπτωσης.

Η αλωπεκία επηρεάζεται από ορμόνες που λέγονται ανδρογόνα, τα οποία είναι μεγάλος καθοριστικός παράγοντας της κατανομής τριχών και στα δύο φύλα. Τριχόπτωση μπορεί επίσης να συμβεί οποτεδήποτε διαταραχτεί ο λεπτός κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών σας. Η δίαιτα, τα φάρμακα, οι ορμόνες, η εγκυμοσύνη, η κακή φροντίδα των μαλλιών, η κακή διατροφή, υποκείμενες νόσοι και άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν την αδράνεια πολλών θυλάκων μαζί την ίδια στιγμή δημιουργώντας έτσι σημεία αλωπεκίας ή διάχυτο αραίωμα.

Η αιφνίδια τριχόπτωση σε καθορισμένη περιοχή οφείλεται συνήθως σε μια κατάσταση που λέγεται γυροειδής αλωπεκία. Αυτή η αρκετά σπάνια κατάσταση είναι συνήθως προσωρινή και μπορεί να αφορά τριχόπτωση στο τριχωτό της κεφαλής ή στο σώμα. Η συγκεκριμένη αιτία της είναι άγνωστη.

Άσχετα με το τι προκαλεί την τριχόπτωση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραυματικά. Γι’ αυτό ίσως οι θεραπείες αναπλήρωσης μαλλιών είναι από τις πιο διαδεδομένες ιατρικές κομπίνες. Πολλά προϊόντα που διαφημίζονται ότι θεραπεύουν τη φαλάκρα δεν περνούν από τον έλεγχο της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, επειδή δε θεωρούνται φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα και χειρουργικές μέθοδοι για τη θεραπεία της φαλάκρας που είναι εγκεκριμένα από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Πριν επιλέξετε κάποιο από αυτά, μιλήστε με το γιατρό σας για τις αιτίες της απώλειας των μαλλιών σας και τις καλύτερες δυνατές θεραπείες.

Φαλάκρα γυναικείου τύπου

Η τριχόπτωση στις γυναίκες είναι γενικά λιγότερο εμφανής από την τριχόπτωση στους άνδρες. Αντί για φαλάκρα οι γυναίκες γενικά παρουσιάζουν αραίωση των μαλλιών, μια κατάσταση που λέγεται γυναικείου τύπου αλωπεκία. Αυτού του τύπου η τριχόπτωση αντιστοιχεί στο 99% των περιπτώσεων απώλειας μαλλιών στις γυναίκες. Είναι φυσιολογικό να αραιώνουν σταδιακά τα μαλλιά της γυναίκας, καθώς μεγαλώνει. Μερικές γυναίκες έχουν στα 80 τόσα μαλλιά όσα και στα 18, αλλά αυτό είναι ασυνήθιστο.

Σημεία και συμπτώματα
• Γενική αραίωση των μαλλιών σε όλο το κεφάλι.
• Απώλεια τριχών στην κορφή του κεφαλιού ή στη γραμμή τριχοφυΐας.

Η κατανομή μαλλιών κατά μεγάλο μέρος ελέγχεται από το ενδοκρινικό σας σύστημα μέσω μιας ομάδας ορμονών που είναι γνωστές ως ανδρογόνα. Οι έντονες μεταβολές στην παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στα μαλλιά σας. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση τα μαλλιά στο κεφάλι σας είναι αραιότερα και οι τρίχες στο πρόσωπο σας πιο τραχιές. Οι γενετικοί παράγοντες επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο.

Η κακή διατροφή, η εγκυμοσύνη, διάφορες παθήσεις, διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής,
βλάβη των τριχών και φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση στις γυναίκες. Όταν μια ουσία ή κατάσταση προκαλεί προσωρινή διαταραχή στον οργανισμό σας, μπορεί να εμφανίσετε προσωρινά τριχόπτωση.

Διάγνωση. Οι γιατροί γενικά διαγιγνώσκουν την αλωπεκία γυναικείου τύπου αποκλείοντας κάθε άλλη αιτία για την τριχόπτωση.

Θεραπεία. Ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει διάφορες μεθόδους και φάρμακα, που μπορεί να σταματήσουν την τριχόπτωση ή να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού στη φροντίδα μαλλιών για την επιλογή μιας νέας κόμμωσης ή ίσως μιας περούκας.

Φαλάκρα ανδρικού τύπου

Η αλωπεκία ανδρικού τύπου (ανδρογενετική αλωπεκία) αρχίζει συνήθως με αραίωμα στη γραμμή τριχοφυΐας σας, που ακολουθείται από την εμφάνιση ενός αραιωμένου ή φαλακρού σημείου στην κορφή του κεφαλιού σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πιο λεπτά και δε μακραίνουν, όσο μάκραιναν κάποτε. Αυτού του τύπου η τριχόπτωση αντιστοιχεί στο 99% των περιπτώσεων απώλειας μαλλιών των ανδρών. Αντίθετα με την τριχόπτωση που είναι αποτέλεσμα νόσου ή άλλων μη κληρονομικών παραγόντων, η τριχόπτωση λόγω αλωπεκίας ανδρικού τύπου είναι μόνιμη.

Σημεία και συμπτώματα
• Μαλλιά που υποχωρούν.
• Μέτρια έως υπερβολική τριχόπτωση, ειδικά πίσω, στην κορφή του κεφαλιού σας.

Τα μαλλιά σας αναπτύσσονται σε συνεχή κύκλο. Στην αλωπεκία ανδρικού τύπου η ανάπτυξη βραχύνεται και στο τέλος κάθε κύκλου ανάπτυξης όλο και περισσότερες ρίζες δεν παράγουν νέες τρίχες.

Θεραπεία. Αν και δεν υπάρχει γνωστή ίαση για την ανδρική αλωπεκία, είναι δυνατή η θεραπεία με μοσχεύματα τριχών, εγχείρηση περιορισμού του τριχωτού, χειρουργικό κρημνό και φάρμακα. Οι μέθοδοι αυτές μπορεί να είναι δαπανηρές. Επιπλέον, τα φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και δεν έχουν αποδειχτεί τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους.

Αν προτιμήσετε να μην κάνετε θεραπεία για τη φαλάκρα σας ή αν δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον ειδικό στη φροντίδα μαλλιών, για να φορέσετε περούκα ή να αλλάξετε κούρεμα.

Κάποιοι νομίζουν ότι σε μερικούς άντρες τα πιο κοντά μαλλιά ελαχιστοποιούν την αντίθεση που προκαλείται από την ανδρική αλωπεκία και δημιουργούν μια χαρακτηριστική εικόνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί περούκα, για να καλύψει είτε τη μόνιμη είτε την προσωρινή τριχόπτωση. Διατίθενται καλής ποιότητας περούκες με φυσική εμφάνιση.

Δείτε επίσης