Η ασπιρίνη προλαμβάνει τις υποτροπές του καρκίνου του μαστού

Η ασπιρίνη, όταν λαμβάνεται σε μικρή δοσολογία κάθε μέρα, μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού πολλά χρόνια μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία, συμπεραίνει μια μελέτη που αφορούσε καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο και συνεχίστηκε σε ποντίκια.

Η μελέτη έγινε από Αμερικανούς ερευνητές με επικεφαλής τον Σουσάντα Μπάνερτζι, διευθυντή στην Μονάδα Έρευνας του Καρκίνου του Ιατρικού Κέντρου Veterans Affairs του Κάνσας και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Laboratory Investigation.

aspirin-ye5555low-628x363Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίζει τη μετάσταση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του προστάτη.

Αν επιβεβαιωθεί ότι προστατεύει και από τις υποτροπές, ιδίως στον μαστό, το όφελος για τις γυναίκες θα είναι πολύ μεγάλο. Και αυτό, διότι ο συγκεκριμένος καρκίνος συνοδεύεται από ένα ποσοστό υποτροπών που εμφανίζονται ακόμα και 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια μετά από μια επιτυχή θεραπεία.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχουν κάποια εναπομείναντα κύτταρα, τα οποία επιζούν μετά τη χημειοθεραπεία ή άλλες αντικαρκινικές θεραπείες και παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση έως ότου αναπτυχθούν και πάλι. Και όταν συμβεί αυτό, οι όγκοι μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί.

Πρόληψη με 75 mg

Όπως γράφουν ο Μπάνερτζι και οι συνεργάτες του μελέτησαν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα του μαστού, τα οποία εξέθεσαν σε διάφορες δόσεις του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (η δραστική ουσία της ασπιρίνης). Η ασπιρίνη αύξησε κατακόρυφα τον ρυθμό θανάτου των καρκινικών κυττάρων, ενώ όσα κύτταρα επέζησαν, είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 20 ποντίκια με επιθετικούς όγκους μαστού. Επί 15 ημέρες έδιναν στα μισά ζώα μια δόση ακετυλοσαλικυλικού οξέος που αντιστοιχεί στα 75 mg, διαπιστώνοντας πως οι καρκινικοί όγκοι συρρικνώθηκαν κατά 47%.

Σε μία άλλη ομάδα ποντικιών εξετάστηκε κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να δράσει προληπτικά, και βρέθηκε ότι η συστηματική λήψη στα ζώα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους όγκους, όταν οι ερευνητές μεταμόσχευαν στα ποντίκια καρκινικά μαστικά κύτταρα.

Τα ευρήματα σημαίνουν ότι «η ασπιρίνη εμποδίζει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων», είπε ο Μπάνερτζι. «Επομένως, η λήψη ασπιρίνης μετά την ολοκλήρωση της αρχικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού, θα μπορούσε να αποτελεί πρόληψη έναντι των υποτροπών».

Επειδή, ωστόσο, η μελέτη δεν έχει γίνει σε ανθρώπους και η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας μέσα στο σώμα, οι ερευνητές λένε ότι γυναίκες πρέπει να να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Δείτε επίσης