Λανθασμένες αντιλήψεις για τη χοληστερόλη

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Στο παρόν άρθρο έχω σταχυολογήσει ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες λανθασμένες αντιλήψεις του κοινού που αφορούν την χοληστερόλη. Link   https://www.youtube.com/watch?v=NQI9EoeAMf0.

gty_atherosclerosis_cholester55551. Η χοληστερίνη διαφέρει από την χοληστερόλη

Είναι ταυτόσημες έννοιες. Ο όρος χοληστερόλη είναι o σωστός επιστημονικά, εφόσον η χοληστερόλη αποτελεί χημικά μία στερόλη ενώ ο όρος χοληστερίνη χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό.

2. Η αυξημένη χοληστερόλη βλάπτει μόνο την καρδιά.

Παρά το γεγονός ότι τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς αποτελούν ένα από τα βασικά όργανα στόχους της αυξημένης χοληστερόλης, η χοληστερόλη προάγει την διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνση ς- αθηρωμάτωσης σε όλες τις αρτηρίες.

Ανάλογα με την θέση προσβολής προκύπτει και δυσλειτουργία του οργάνου, το οποίο η αλλοιωμένη αρτηρία αρδεύει (π.χ. στεφανιαία καρδιακή νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, διαλείπουσα χωλότητα).

Επιπρόσθετα η αυξημένη χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει χοληστερολαιμικούς λίθους στην χοληδόχο κύστη και χολοκυστίτιδα ή παγκρεατίτιδα.

3. Η αυξημένη χοληστερόλη είναι πάντα βλαπτική για τον οργανισμό.

Η χοληστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό κυτταρικών μεμβρανών και έχει σημαντικό ρόλο κατά τη σύνθεση ορμονών.

Η βλαπτικότητα της χοληστερόλης εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες, όπως το είδος των λιποπρωτεϊνών που αυτή συνδέεται στο αίμα (LDL ή HDL), την υιοθέτηση βλαπτικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, την ύπαρξη διαβήτη, υπέρτασης, μεταβολικού συνδρόμου, δυσμενούς κληρονομικότητας.

4. Η χοληστερόλη είναι πάντα διατροφικής αιτιολογίας.

Παρά το γεγονός ότι η χοληστερόλη συχνά έχει ως αίτιο την κακή διατροφή, αυτό δεν ισχύει πάντοτε. Νοσήματα όπως ο διαβήτης το νεφρωσικό σύνδρομο ο υποθυρεοειδισμός οι κληρονομικές επιβαρύνσεις προκαλούν δευτεροπαθείς αυξήσεις.

5. Η εναλλακτική ιατρική δεν έχει θέση στην θεραπεία της χοληστερόλης.

Είναι γεγονός ότι σήμερα συχνά γίνεται κατάχρηση χημικών φαρμάκων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υφίστανται τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών.

Ωστόσο ειδικά διατροφικά προγράμματα λειτουργικά τρόφιμα και αποτελεσματικά φυσικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής χρησιμοποιούνται σήμερα σε ευρεία γκάμα περιπτώσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης